MTI

| 2021. 09. 29. – 12:30 | Németország |
Németország bevándorló hátterű ország, és gazdagsága, jóléte nem lett volna elérhető a bevándorlók nélkül - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier. Fotó: Internet

Hirdetés

Németország bevándorló hátterű ország, és gazdagsága, jóléte nem lett volna elérhető a bevándorlók nélkül - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden az egyik hagyományos ipari övezetben, a Ruhr-vidéken tett látogatásán.

"Mindig azt mondom, hogy nem az emberek bevándorló hátterűek, hanem maga Németország egy bevándorló hátterű ország" - emelte ki a szövetségi elnök a Mülheim an der Ruhrban működő Friedrich Wilhelm Vasmű 45 százalékban bevándorló hátterű emberekből álló személyzete előtt mondott köszöntőjében, írja az MTI.

Felidézte, hogy Németország éppen hatvan éve kötött megállapodást Törökországgal vendégmunkások fogadásáról.

A vendégmunkások azért érkeztek, hogy segítsenek a gyorsan növekvő gazdaság építésében. Munkájuk nélkül "az országunkban tapasztalható jólét nagy része megmagyarázhatatlan lenne".

Azonban ennél sokkal többet is tettek, "sokszínűbbé és nyitottabbá tették országunkat" - mondta Frank-Walter Steinmeier, aki felkereste a bochumi Türkiyenspor német-török labdarúgó egyesületet, és megtekintette az esseni Ruhr-múzeumban Ergun Cagatay fotóművész Idevalósiak vagyunk (Wir sind von hier) című kiállítását, amely a Ruhr-vidéken élő török származású bevándorlókról szól.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, 2019-es adatai szerint a németországi lakosság 36 százaléka, 21,2 millió ember számít bevándorló hátterűnek. Ez 2,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 20,8 millióhoz képest.

A hivatal meghatározása szerint az a németországi lakos tartozik a bevándorló hátterű emberek közé, akinek legalább egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva.

A bevándorló hátterű lakosság 52 százaléka, 11,1 millió fő német állampolgár és Németországban született.

A bevándorló hátterű lakosság csaknem kétharmadát, 65 százalékát az Európa határain belülről érkezett emberek és leszármazottaik teszik ki.

Származási ország szerint a legnagyobb csoportot a törökországiak teszik ki, arányuk 13 százalék.

A második helyen a Lengyelországból származók állnak 11 százalékkal.

A harmadik helyen az Oroszországból származó bevándorló hátterű emberek csoportja következik, 7 százalékos részaránnyal.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés