Politika | 2021. 09. 30. – 08:30 |
Néhány uniós tagállam felvetette a vízummentesség megszüntetésének lehetőségét több ország, többek között Ukrajna, Moldova, Grúzia és a Nyugat-Balkán országaival szemben. Fotó: Internet

Hirdetés

Néhány uniós tagállam felvetette a vízummentesség megszüntetésének lehetőségét több ország, többek között Ukrajna, Moldova, Grúzia és a Nyugat-Balkán országaival szemben.

A kérdés a gyakori jogsértések miatt merült fel, mivel ezen országok állampolgárai a vízummentességet használják az illegális tartózkodáshoz az EU-ban,

és az alaptalan menedékkérelmek benyújtásához - írja a Podrobnosti.ua a Szabadság Rádió nyomán, amelynek rendelkezésére állt egy belső uniós dokumentum.

A forrás szerint szeptember 27-én kelt egy belső uniós dokumentum, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyugat-balkáni látogatása során tettek közzé.

E dokumentum szerint Németország, Franciaország és Olaszország elkeseredett attól, hogy Albánia, Moldova, Ukrajna és Szerbia állampolgárai gyakran visszaélnek a vízummentes rendszerrel.

Megjegyezték, hogy a grúz állampolgárok menedékkérelmeinek száma több mint 50%-kal nőtt az elmúlt három hónapban.

A dokumentumban Németország különleges esetként említette Moldovát,

amikor 2019 júniusától augusztusáig és idén június és augusztus között a menedékkérő személyek száma 429%-kal nőtt.

Franciaország problémákat jelzett Albánia, Grúzia és Szerbia állampolgárai miatt. Belgium panaszkodik Moldovára, míg Csehország Grúziára, Moldovára és Ukrajnára.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.