Életmód | 2021. 09. 30. – 20:09 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mozgásszervi fájdalmak enyhítésében remek szolgálatot tehetnek mind a hideg, mind a meleg hőhatások. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen típusú panaszra melyik praktikát alkalmazzuk.

Általánosságban elmondható, hogy míg az akut gyulladásoknál, sérüléseknél a hideg borogatás és a jegelés válik be, addig krónikus fájdalom és gyulladás esetén meleg terápiával lehet javulást elérni. Ennek elsődleges hatása az izmok görcsösségének csökkentése, a fájdalom enyhítése. A meleg terápia során mindig azt a hőmérsékletet kell eltalálni, amely melegít, melegen tart, de még nem égeti a bőrt. A melegítés időtartama mindig az adott probléma jellegétől függ. Egy enyhébb hátfájásnál a rövidebb, 15-20 perces melegítés lehet hatékony, elhúzódó, krónikus fájdalmak esetén viszont akár két óráig is érdemes melegen tartani az adott testrészt - írja a Házipatika.com.

Mivel és hogyan melegítsünk?

A meleg terápiának két formáját különböztethetjük meg, így a nedves és a száraz kezelést. Előbbit jelentheti egy meleg fürdő, egy beáztatott törülköző vagy egy meleg vizes palack, amely képes fenntartani az izmokig hatoló meleget. A száraz forma alapjául szolgálhat például az infraszauna vagy egy elektromos melegítőpárna.

A melegítés hatékony módja egyénenként változó: mindenkinek érdemes kitapasztalnia, mi hogyan hat rá és a fájdalmára. A meleg vizes palack 20-30 percig tartja a meleget, ahogyan a mikróban vagy forró vízben felmelegíthető zselés tasakok is. A meleg vizes borogatás jó hatású lehet enyhébb derékfájdalomnál, ráadásul akár órákig képes tartani a kellemes hőmérsékletet. A szauna és a meleg fürdő ellazít, ezáltal oldhatja mind a feszes, fájdalmas izmokat, mind a mentális feszültséget.

Bizonyos esetekben érdemes orvossal konzultálni a meleg terápia alkalmazásáról, mint például magas vérnyomás, szívbetegség vagy visszérbetegség esetén. Emellett akadnak olyan állapotok is, amelyek miatt kifejezetten kerülni kell a meleget. E körbe tartozik a mélyvénás trombózis, a dermatitisz, a perifériás érbetegség, a cukorbetegség, valamint a nyílt sebek megléte.

Egyéb kezelési lehetőségek

"Akik a meleghez hasonlatos természetes hatású eljárásokat keresnek a fájdalomcsillapításban, számos lehetőség közül választhatnak. Az egyik leghatékonyabb eljárás az akupunktúra, amely szakértő kezekben igen hatékony eszköz, különösen mozgásszervi panaszok esetén" - mondta el dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. Hozzátette, a módszer nagy előnye, hogy nemcsak az adott testrész betegségére, fájdalmára hat, hanem generalizált, általános hatásai is vannak.

A szakember szerint hasonlóképpen hatásos, bár teljesen más elven működik a lökéshullám-terápia, amely nagy energiájú hanghullámokat használ arra, hogy beindítsa a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítse a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket. Mindkét módszer kúraként a leghatékonyabb, ahogyan csakis hosszú távon érdemes alkalmazni a funkcionális gyógytornát is, amely a mozgásszervi panaszok kezelésében alapvető fontosságú. Lényeg, hogy mindenki megtalálja a módszert, amely számára és az orvosa számára is elfogadható, biztonságos és a lehető leghatékonyabb.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.