MTI

| 2021. 09. 30. – 15:30

A zavartalan szénszállítás biztosítását kérte a vasútvállalatoktól és a helyi hatóságoktól a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság a Kína több részén jelentkező energiaellátási problémák kiküszöbölése érdekében, amelyek elsősorban az ipari vállalatok tevékenységét akadályozzák.

Az elmúlt időszakban Kínában az egekbe szökött a szén ára a koronavírus-járvány utáni helyreállás miatt megnövekedett kereslet és az egyidejű szűkös kínálat miatt - írja az MTI.

A hőerőművek fűtésére használt szén határidős piacán az árfolyam tonnánkénti 1376,8 jüanos (212,9 dollár, 65ezer 908 forint) csúcsra szökött fel szerdán.

A Peking által kitűzött, szénsemlegességet célzó irányelvek miatt a szénhasználatra szigorú korlátozások vonatkoznak, azonban a kínai ipar a termelés bővítésére helyezné a hangsúlyt. 

A múlt hét óta az ország több részén alkalmaztak energiahasználatot korlátozó intézkedéseket, Kína északi részein ugyanakkor novemberben megkezdődik a téli fűtési időszak.  

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság felhívásában arra szóllította fel a vasúti társaságokat, hogy javítsék a szénszállítást az olyan erőművekbe, amelyek kevesebb mint hét napra elegendő készlettel rendelkeznek,

továbbá a megfelelő időben indítsák el a vészellátási mechanizmust. 

A bizottság később azt is közölte, hogy a kormányzat nem fogja megakadályozni a villamosenergia-árak észszerű, a költségek változásával összhangban álló emelkedését. Az Inter RAO orosz állami energiaszolgáltató cég szerdán közölte, hogy Kína a villamosenergia-ellátás jelentős fokozására kérte arra hivatkozva, hogy az ország északi területein hiány lépett fel az energiaellátásban.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek