Politika | 2021. 09. 30. – 10:52 |
Huszonkét embert vett fel a külföldi ügynökök nyilvántartásába szerdán az orosz igazságügyi minisztérium, köztük a Mediazona hírportál szerzőit. Fotó: Internet

Hirdetés

Huszonkét embert vett fel a külföldi ügynökök nyilvántartásába szerdán az orosz igazságügyi minisztérium, köztük a Mediazona hírportál szerzőit, valamint a Golosz választó- és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet aktivistáit.

Az idegen ügynöknek minősítettek közé került Szergej Szmirnov, a Mediazona főszerkesztője, Pjotr Verzilov, és projekt kiadója - írja az MTI.

A legtöbb nyilvántartásba vett ember együttműködik a Golosz választásmegfigyelő csoporttal.

A külföldi ügynökként nyilvántartott nonprofit szervezetek listája most a Nyizsnyij Novgorod-i Német és Európai Kulturális Központtal és az Ivanovói Regionális Gendertanulmányok Központjával is bővült.

A Golosz már szerepelt a be nem jegyzett társadalmi szervezetek nyilvántartásában. Ide most bekerült az OVD-Info is.

Az idegen ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközökről rendelkező törvényt 2017-ben fogadták el Oroszországban, miután az Egyesült Államokban ilyen minőségben kellett bejegyeztetnie magát az orosz állami finanszírozású RT America televíziónak.

Az ebbe a körbe került médiumokra az idegen ügynöknek minősített nonprofit szervezetekre vonatkozó előírásokat terjesztették ki.

A szabályozás értelmében az idegen ügynöknek minősített jogi személyek kötelesek adatokat szolgáltatni vezetőségük személyi összetételéről és pénzeszközeik elköltéséről, az általuk előállított tartalmakon pedig kötelesek feltüntetni a hivatalos státusbesorolásukat.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.