MTI

| 2021. 09. 04. – 08:06

Ukrajnában az idén 44,8 millió tonna korai gabonát és hüvelyest takarítottak be, ami új rekord az ország függetlenné válása óta eltelt harminc évben - jelentette be pénteken Roman Lescsenko agrárminiszter a tárca sajtószolgálatának közleménye szerint.

A miniszter szavai szerint Ukrajnában már befejeződött a korai gabonafélék aratása, és 10,2 millió hektárnyi területen 44,8 millió tonna gabonát takarítottak be, közölte az MTI. Kifejtette, hogy búzából 32,8 millió tonna lett a termés. A legnagyobb hozamú régió a nyugati országrészben lévő Hmelnickij megye lett hektáronként 6,5 tonnával. Árpából 10,94 millió tonnát arattak le, és a legnagyobb hozam - hektáronként 5,7 tonna - Kijev megyében lett. Borsóból pedig 570 ezer tonnát takarítottak be az országban.

Elmondta, hogy

a legtöbb gabonát, több mint 4,1 millió tonnát a déli Odessza megyében aratták le, továbbá három-három millió tonnát csépeltek le Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mikolajiv, Harkiv és Herszon megyékben.

Közölte, hogy befejeződött a repce betakarítása is, amelyből több mint 2,8 millió tonnát arattak. Repcéből is Hmelnickij megyében lett a legnagyobb a terméshozam, 3,5 tonna hektáronként, valamint az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, 3,4 tonna hektáronként.

A miniszter szerint a jó termés a kedvező talaj- és éghajlati viszonyok mellett köszönhető az agrárágazatnak nyújtott állami támogatásoknak is. Az idei év első hét hónapjában az agrárium 546 millió hrivnyát, azaz mintegy 5,9 milliárd forintot kapott hazai mezőgazdasági gépek költségeinek részleges kompenzálására, további 565 millió hrivnyát (körülbelül 6,1 milliárd forint) pedig hitelcsökkentő állami program keretében. A gazdák az "elérhető hitelek" elnevezésű program keretében 5,7 és 9 százalékos, kedvezményes kamattal kaptak több mint 26 milliárd hrivnya (281,5 milliárd forint) kölcsönt.

Az agrárminisztérium kérte a pénzügyi tárcát, hogy a következő naptári időszakban is tartsa meg az "elérhető hitelek" programot. Lescsenko - mint mondta - meg van győződve afelől, hogy ezzel az állami támogatással a mezőgazdasági szektor az állam idei devizajövedelmének több mint felét hozhatja, és Ukrajna GDP-jének ötödét tudja biztosítani.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek