Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 05. – 09:09 | Kárpátalja |
A Beregszászban található Galaktika Szépségszalon vezetőjével, Bagu Erzsébettel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

Hirdetés

Mai modern világunkban egyre többször kerül előtérbe a szépség fogalma. Ezzel szembesülünk a tévében, a különböző hirdetéseken, plakátokon, hogy milyennek is kell lennie egy szép nőnek. A szépség azonban belülről fakad – tartja a bölcs megállapítás. Mégis keressük a szépségszalonok szolgáltatásait, talán nem is csak azért, hogy tökéletes hajkoronánk, sminkünk, manikűrünk legyen, de egy jó beszélgetésre, egy kiadós feltöltődésre is vágyunk általa.

A Beregszászban található Galaktika Szépségszalonban amellett, hogy megszépülünk, igazán fel is töltődhetünk, hisz az ott dolgozók bármikor fel tudják vidítani a hozzájuk betérőket. A szalon vezetőjével, Bagu Erzsébettel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról. Ismerkedjünk meg ezzel a mindig energikus hölggyel!

–  Beregszászban születtem, középiskoláimat is itt végeztem el. Már gyermekkoromtól érdekelt a fodrászat, mindig is szerettem hajjal foglalkozni. A középiskolai érettségimet követően Ungvárra kerültem, ahol fodrásznak és manikűrösnek tanultam. A képzés befejezése után szerettem volna Beregszászban dolgozni, de akkoriban nem volt rá lehetőség, így előbb Rafajnaújfaluban, majd Csonkapapiban kezdtem a fodrász szakma gyakorlását. Több évig dolgoztam ott, majd hazakerülhettem. A városban is több szalon munkatársa voltam, míg végül sikerült kialakítani a saját stílusomat és szépségszalonomat.

– Kezdetben mi okozott nehézséget?

– Magyar családban nevelkedtem, amikor pedig Ungvárra kerültem, ott oroszul tanítottak minket. Nem volt egyszerű, mert kezdetben nem értettem sok mindent, de hamar elsajátítottam az alapokat. Majd, amikor Rafajnára kerültem dolgozni, akkor is akadtak nehézségeim. Ma már könnyebb a pályakezdőknek, mivel egy szalonba kerülnek, és ha elakadnak egy-egy folyamattal, meg tudják kérdezni a kollégájukat, én ellenben a faluban egyedül dolgoztam mint fodrász, nem volt kitől segítséget kérjek, ha elakadtam, egyedül kellett mindent megoldanom. De ebből is tanul az ember…

– Milyen tapasztalatokat szerzett az eltelt évek alatt?

– Számomra mindig is öröm volt ebben a szakmában dolgozni. Persze, akadtak problémák, de úgy hiszem, a vidámságomnak, a lendületemnek köszönhetően hamar át tudtam jutni azokon. Egy szakember számára nem kell nagyobb boldogság, mint amikor a vendégei arcán az elégedettséget látja. Természetesen képeznünk is kell magunkat folyamatosan, ez a terület egy megújuló ágazat. Én is több tanfolyamon vettem részt, valamint jelenleg is online kurzusokon mélyítem a tudásomat. Egy jó fodrásznak minden körülmények között problémamegoldónak kell lennie.

– Milyen trükkjei vannak a jó hajápolásnak?

– A hajat minden alkalommal kétszer kell kimosni. Elsőként a portól, másodszor önmagáért. Azonban nem szabad gyakran mosni, mert van egy öntisztuló funkciója is. A haj önmagát tisztítja, ezért célszerű hetente csak egyszer mosni. Ha többször tesszük, csak jobban zsírosodik.

– Az évek alatt megnyithatta a saját szalonját.

– A rendszerváltás éveiben a barátnőmmel alapítottunk egy saját szalont itt Beregszászon, a Mikrorajonban. Majd terhes lettem, a szalont pedig el kellett adnunk. A kétezres években megnyitották itt a Galaktika nevű szórakozóhelyet, ahol én szakácsként dolgoztam. Egyik régi ismerősöm kérdezte, hogy miért ez a munkám, hisz nagyon jó fodrász vagyok. Ekkor döntöttem el, hogy a szórakozóhely közelében lévő Galaktika szalonban fogok dolgozni. Az álmok pedig valóra válnak, mert idővel megvásárolhattam a szalont, és ma már teljes egészében én irányítom.

– Mit nyújtanak a vendégeknek?

– Jelenleg is fodrászként dolgozom a szalonban. Fordulhatnak hozzám a hölgyek akár egy hajfestéssel, akár esküvői frizura elkészítésével, de férfiak és gyerekek hajvágását is szívesen vállalom. Emellett a tanulni vágyók is kereshetnek, fodrásztanfolyamokat is tartok. Sokoldalú személyiségnek tartom magam, így akik egy-egy szép és tartós sminkre vágynak, azok is bátran fordulhatnak hozzám. Manikűrös szakemberünk pedig igazán széppé varázsolja a vendégek kezét. Egyébként folyamatosan keresünk munkatársakat, manikűrösöket, pedikűrösöket, kozmetikusokat stb.

– Hogyan oldották meg a karanténnal járó nehézségeket?

– Nem volt egyszerű időszakunk, ezt be kell valljam. Kevesebb vendégünk volt, egy darabig mi sem dolgozhattunk, de azt kell mondjam, pozitív élményeim vannak, amióta enyhébb lett a karantén. A vendégeink maradéktalanul visszajárnak, és ez nagy büszkeséggel tölt el. Úgy érzem, van még miért folytassam.

– További tervek…

– Szeretnék bővíteni, fejleszteni. Jelenleg az Egán Ede pályázat segítségével szeretném felújítani a szalon eszköztárát. Mint említettem, szakemberek jelentkezését várom, akik egy lendületes, vidám csapatban dolgoznának.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 35. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!