Hirado.hu
| 2021. 09. 06. – 10:00 |
A nyári ítéletidő okozta áradásokban több ezer otthon vált lakhatatlanná Németországban.Fotó: Internet

Hirdetés

Elmosott utak, elöntött települések. A nyári ítéletidő okozta áradásokban több ezer otthon vált lakhatatlanná Németországban. Több, mint százkilencven áldozata is volt az árvizeknek, ez azonban egyelőre még nem a végleges adat, sokakat ugyanis eltűntként tartanak nyilván.

A természeti katasztrófa azonban nemcsak az emberek életét változtatta meg, komoly hatással volt a belpolitikára is. A szeptember 26-i választások előtt jelentősen átalakult a pártok támogatottsága - írja a Hirado.

Palóc André, a Századvég vezető elemzője az M1 Unió 27 című műsorában arról beszélt, hogy a vezető kormánypárt kedvezőtlen helyzetét a migrációs válság és a pusztító árvízhelyzet kezelése csak még inkább súlyosbította.

Egyre bizonytalanabb a kép a német belpolitikában, milyenek az erőviszonyok a pártok között, akár elsősorban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) berkein belül.

A korábbi hetekben meghatározó kérdés volt Németországban az árvizek utáni helyzet kezelése, illetve az ezzel kapcsolatos politikai lépések, illetve az, hogy melyik politikus hogyan tudta kezelni ezt a helyzetet. Látható volt, hogy alapvetően a CDU-n belül indult el egy vita, hogy ki tudta jól kezelni az árvízhelyzetet, illetőleg, hogy egyáltalán ki az, akiben karizmatikus politikai vezetőt látnak — foglalta össze a szakértő.

A szövetségi köztársaságot kormányzó CDU–CSU támogatottsága gyakorlatilag történelmi mélypontra süllyedt.

A legfrissebb felmérések szerint csupán a választók 22–25 százalékát tudhatja maga mögött, a második helyen a zöldek állnak, 18–21 százalékkal, a Német Szociáldemokrata Pár (SPD) pedig holtversenyben a zöldekkel, 18–20 százalékot birtokol, ráadásul az ő kancellárjelöltjük a legnépszerűbb.

Németországban több elemző cég is arra a következtetésre jutott, hogy egyáltalán nem kizárt, hogy a választások előtt néhány héttel új kancellárjelöltet állít a CDU–CSU, Armin Laschet helyett Makus Söder, Bajorország miniszterelnöke, a CSU elnöke lehet a befutó. Az elemzők szerint legfőképpen azért, mert a kormánypártok csak így tudják mozgósítani választóikat.

A váltás egyben azt is jelentené, hogy a CDU–CSU saját elnöke ellen fordulna.

Markus Söder nyilatkozta szerint annak ellenére, hogy nem alakul minden tökéletesen a párt háza táján, nem valószínű a kancellárjelölt cseréje.

Németországban szeptember 26-án lesznek a választások. Elemzők szerint a végeredményre komoly hatással lehet az afganisztáni helyzet és a migrációs válságkezelés is.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!