Origo
| 2021. 09. 06. – 14:30 | Oroszország |
A hivatalos telekkönyvi nyilvántartás szerint Oroszország jelenleg mintegy 198 millió hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, amelyből legalább 28 millió állami tulajdonú és kihasználatlan. Fotó: Internet

Hirdetés

A hivatalos telekkönyvi nyilvántartás szerint Oroszország jelenleg mintegy 198 millió hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, amelyből legalább 28 millió állami tulajdonú és kihasználatlan.

Így hatalmas forrásból gazdálkodhat a 2016-ban jóváhagyott földosztási program, amelynek célja Oroszország "Távol-Keletének" benépesítése és fejlesztése - írja az Origo.

Folytatjuk a távol-keleti földosztási program végrehajtását.

Néhány nap múlva 95 ezer embernek biztosítunk ingyen földet - jelentette be Jurij Trutnyev, a miniszterelnök-helyettes és a távol-keleti szövetségi körzet elnöki megbízottja a jelenleg is tartó Keleti Gazdasági Fórumon (EEF) az orosz Vlagyivosztokban.

Trutnyev megjegyezte, hogy az emberek legtöbbször lakásépítéshez vagy vállalkozás indításához igényelnek földterületeket és főleg mezőgazdasági, valamint turisztikai célok megvalósításához pályáznak a 10 000 négyzetméter nagyságú, azaz hektárnyi parcellákra. 

Az elnök által 2016-ban jóváhagyott program keretei között Oroszország keleti és csendes-óceáni régióiban kezdetben csak orosz állampolgár igényelhetett ingyenes földbirtokot, azonban egy évvel a projekt bevezetése után Putyin azt javasolta, hogy terjesszék ki azokra a külföldi állampolgárokra is, akiknek felmenői orosz területeken születtek.

A programban érintett körzetek közé tartozik az Amur terület, a Csukotka autonóm körzet, a Zsidó autonóm terület,

a Habarovszki határterület, a Korják autonóm körzet, a Magadán terület, a Primorszkij határterület, a Sakha (Jakutföld) Köztársaság, a Szahalin terület, valamint Kamcsatka is.

Ahogy a távol-keleti piav egyre bővül, ezzel párhuzamosan nő meg a régió potenciálja. 

Ráadásul a  klímaválság egyik nyertese - ha lehet így fogalmazni - egyértelműen Oroszország, amely már most növekvő mezőgazdasági hatalom, de ennek kiaknázására minél több helyi munkaerő szükséges.

A földterületek bármilyen törvényes célra felhasználhatók, viszont az új tulajdonosok azokat nem adhatják bérbe vagy értékesíthetik öt évig. Vlagyimir Iljuhin, Kamcsatka kormányzója szerint a program igen népszerű és Oroszország minden részéből érkeznek igények a távol-keleti szabad földterületek iránt.

 

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!