Kárpátinfo.net


| 2021. 09. 06. – 09:30 |
Zubánics László Kárpátalja-szerte ismert közszereplő. A történelemtudományok kandidátusa, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatóhelyettese, közel egytucat könyv szerzője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Hirdetés

Ha az ember szeretné valamire vinni az életben, tudnia kell az államnyelvet is… – véli Zubánics László; Lövések leadásával cigarettacsempészeket fogtak el Kárpátalján (Videó); Ukrajnában egy-két héten belül szigoríthatnak a korlátozásokon; Cséke Dianna, a csupaszív családanya - Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján; Menet közben kigyulladt egy gépkocsi Haláboron. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. szeptember 4-5-én.

Ha az ember szeretné valamire vinni az életben, tudnia kell az államnyelvet is… – véli Zubánics László

Zubánics László Kárpátalja-szerte ismert közszereplő. A történelemtudományok kandidátusa, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatóhelyettese, közel egytucat könyv szerzője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Zubánics László többek között az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, személyesen is bekapcsolódott az államnyelv elsajátításának népszerűsítésébe. A civil szervezet rendezvényeit többnyire kétnyelvű közönség számára szervezik. Ezek között művelődési programok, fesztiválok, sportrendezvények is vannak.

Lövések leadásával cigarettacsempészeket fogtak el Kárpátalján (Videó)

Kárpátalján a határőrök figyelmeztető lövések leadásával fogtak el két férfit, akik cigarettát akartak átjuttatni Romániába. Terebesfejérpatak (Ділове) közelében a határőrök járőrözés közben két helyi lakost vettek észre a határ közelében. A csempészek üldözése során a katonák kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni, mivel a határsértők nem reagáltak felszólításaikra. A csempészek 1940 csomag cigarettát próbáltak átcsempészni a szomszédos Romániába.

Ukrajnában egy-két héten belül szigoríthatnak a korlátozásokon

Ukrajnában a koronavírusos megbetegedések és az elhalálozások számának növekedése miatt valószínű, hogy szeptember közepéig szigorítani kell a karanténkorlátozásokon - jelentette ki pénteken Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője. A szakértő rámutatott arra, hogy az országban egy hét alatt az új betegek száma negyedével nőtt, és két egymást követő napon haladta meg a fertőződések kimutatási aránya a "zöld" kategóriára vonatkozó négyszázalékos küszöböt. Jelenleg még Ukrajna egésze a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "zöld" besorolásban van.

Cséke Dianna, a csupaszív családanya - Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján

Egy  jó célt szolgál a Nagymuzsalyban élő Cséke Dianna civil kezdeményezése, melyet a közösségi oldalon indított el Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján névvel. Célja a segítségnyújtáson túl, hogy megmutassa, vannak még jó emberek a világban. Vele beszélgettünk tervekről, kihívásokról.

Menet közben kigyulladt egy gépkocsi Haláboron

Haláboron menet közben kigyulladt egy személygépkocsi. Riasztották 19:40-kor a Mezővári Egyházi Önkéntes Tűzoltóság legénységét, mert Halábor községben egy személygépkocsi kigyulladt menet közben. A rossz útviszonyok miatt 20:10- kor érkeztek ki a helyszínre 5 fős legénységgel, közölték a Mezővári Egyházi Önkéntes Tűzoltóság közösségi oldalán.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!