MTI

| 2021. 09. 06. – 15:30

A puccsot megkísérlő guineai katonák közölték vasárnap este, hogy az általuk őrizetbe vett Alpha Condé államfő jól van, és nem esett bántódása.

A szervezetüket Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező zendülők nem árulták el, hogy hol tartják fogva a 83 éves államfőt, de tudatták az állami tévében közleményükben, hogy szavatolják a sértetlenségét, és biztosítanak neki orvosi ellátást - írja az MTI.

A CNRD közölte, hogy katonai parancsnokok lépnek a régiók kormányzóinak helyére, a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit pedig hétfőn, helyi idő szerint 11 órára megbeszélésre hívják a parlamentbe.

A megjelenésük kötelező, a távolmaradást a CNRD elleni lázadásnak fogják elkönyvelni.

A zendülők közölték azt is, hogy további tájékoztatásig kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén. 

A hadsereg különleges alakulatai puccskísérletet hajtottak végre vasárnap a nyugat-afrikai országban. A Mamady Doumbouya ezredes vezette lázadók behatoltak Conakry kormányzati negyedébe, és őrizetbe vették Alpha Condé elnököt.

A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és leárják az ország határait.

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát.

A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, többtucatnyian haltak meg összetűzésekben, és többtucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé tavaly márciusban az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte "az intézmények korszerűsítése" volt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek