Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 06. – 11:30

Az idén megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szeptember 4-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében tartotta meg hagyományos tanévnyitó ünnepségét.

Szimbolikus és üzenet értékű, hogy a Kárpátalja magyar iskoláit, óvodáit képviselő több mint 200 pedagógus előtt az ünnepség nyitányaként Garai Gábor Magyarul c. verse hangzott el Élész Fanni, a KMPSZ költészet napi szavalóversenye győztesének előadásában.

Szilágyi Lajos, a KMPSZ alelnöke Babits Mihály gondolatainak jegyében köszöntötte a pedagógusokat és a megjelent vendégeket: „A nyelvkincs egyúttal gondolatkincs. Akinek több szava van, több ismerete van…” Napjainkban különösen értékesek ezek a gondolatok.

Elsőként dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy az oktatás és főleg a nevelés, az örök emberi és a nemzeti értékek továbbadása a megmaradás záloga, ebben pedig a pedagógusok hitének, kitartásának, küldetésük beteljesítésének kulcsfontosságú szerepe van. A tanár feladata, hogy a boldogulásra, értékteremtésre képes felnőtteket neveljen, ennek pedig elengedhetetlen feltétele az anyanyelvű oktatás. Bár az elmúlt évek rengeteg akadályt gördítettek a kárpátaljai magyar oktatás útjába, mégis erős hittel kell mindenkinek a maga helyén megtennie minden tőle telhetőt, s a magyar kormány a maga eszközeivel továbbra is mindenben támogatni fogja a kárpátaljai magyarságot – hangsúlyozta az államtitkár.

A biztató szavak után dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke tartotta meg beszámolóját. Összefoglalta azokat a komoly és elszánt lépéseket, amelyekkel a Pedagógusszövetség az utóbbi évek jogszűkítő törvényei ellen küzd, vázolta a kisebbségi oktatás problémáit, s leszögezte: ezen a téren sajnos nagyon nehéz előrelépést elérni, de mutatkoznak kisebb eredmények. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően pedig megújultak az óvodák és újak is létesültek, a P. Frangepán Katalin Gimnáziumi Hálózat és a Tulipán Tanoda kiépülő intézményrendszerének köszönhetően pedig olyan településeken is beindult a magyar nyelvű oktatás, ahol már évek vagy évtizedek óta nem volt. A mostoha körülmények között elért eredmények azt bizonyítják, hogy érdemes és kell is tenni a kárpátaljai magyar oktatásügyért. A megkezdett munkát hittel és reménnyel folytatni kell, szem előtt tartva mindig: „A kulcs a gyermekek szellemének és lelkének megnyitásához a pedagógusok kezében van”.

Videoüzenetben köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére a magyar nyelvű oktatásnak van jövője Kárpátalján, a magyar nyelv presztízse nem csökkent az elmúlt időszakban, amihez minden kárpátaljai magyar pedagógus, szülő, gyermek hozzájárult. Megerősítette, hogy a magyar kormány a továbbiakban is támogatja a kárpátaljai magyarokat identitásmegőrző és az anyanyelvű oktatás fennmaradását biztosító törekvéseik megvalósításában. Kiemelte, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve, melynek keretében január a sport hónapja volt, s ennek a programnak a részeként a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával 101 kárpátaljai magyar iskola részére vásároltak sporteszközöket, amelyek a KMPSZ segítségével az ősz folyamán jutnak el az iskolákba.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos levélben köszöntötte a kárpátaljai magyar pedagógusokat, amelyet Kovács András, a KMPSZ Tankönyv- és Taneszköztanácsának elnöke olvasott fel. A miniszteri biztos kitartást és eredményes munkát kívánt az intézményvezetőknek, a pedagógusoknak és a diákoknak. Kitért a pandémia okozta és a nemzeti kisebbségek helyzetéből adódó nehézségekre. Ezek leküzdéséhez magyar–magyar összefogásra van szükség, hiszen a közös értékek megóvása csak így lehetséges – mondta, és reményét fejezte ki, hogy beérik a közös erőfeszítések gyümölcse.

A Kárpát-medencei pedagógusszervezetek nevében De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke szólt a tanévnyitó résztvevőihez. A történelem tanúsága szerint a magyarság a túlélés népe – hangsúlyozta –, legyünk büszkék kultúránkra, értékeinkre. A nemzettudatból mindig erőt meríthetünk, de a legfontosabb, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik hisznek a jövőben.

Kitartó munkájukat megköszönve köszöntötte a pedagógusokat Barta József, a KMKSZ alelnöke. Mint mondta, nehéz évek állnak mögöttünk, és az előttünk álló időszak sem lesz könnyű. Az a fontos, hogy mindig elszántan, felkészülve, tettre készen nézzünk szembe a kihívásokkal.

A tanévnyitón jelen levő pedagógusok ezt követően egyöntetű szavazással elfogadták a KMPSZ állásfoglalását a kárpátaljai magyar nyelvű oktatással kapcsolatban.

Kis Liliána, a KMPSZ népdaléneklési versenyének első helyezettje előadásában elhangzott Budai Ilona Isten áldja meg a magyart c. dala, majd a hagyományokhoz híven egy több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező pedagógus szólt a jelenlevőkhöz: Csatári Edit, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum németnyelv-tanára osztotta meg gondolatait a kollégákkal, azzal biztatva mindannyiukat, hogy bár nehézségekkel teli a pedagógusi pálya, de a hit, a kitartás, a befektetett munka végül meghozza gyümölcsét. A pályakezdő pedagógusok nevében Kész Levente, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum ifjú informatikatanára szólt arról, hogyan választotta a tanári pályát, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, s milyen célokat, terveket szeretne megvalósítani a jövőben.

Csillogó szemekkel léptek a pedagógusok elé a Beregszászi Zrínyi Ilona Líceum első osztályos növendékei, akik rövid verses-dalos előadásuk jutalmaként egy-egy mesekönyvet vehettek át a Pedagógusszövetségtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából.

Végezetül Margitics János református lelkipásztor kérte Isten áldását a pedagógusok munkájára, majd az ünnepség állófogadással zárult.

GM


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek