HáziPatika.com

| 2021. 09. 06. – 06:07 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ahhoz, hogy testünk tökéletesen működjön, nagyon fontos a vitaminok mellett a nyomelemek,  köztük a vas megfelelő mennyiségű bevitele is. A változatos és nem specifikus tünetek miatt a vashiányt nem egyszerű felismerni, pedig ez nagyon fontos lenne, hiszen sok problémát okozhat. De ezeket könnyedén elkerülhetjük - ebben segítünk most.

Mindenkivel előfordul néha, hogy valamiért fáradtabbnak érzi magát, mint máskor. Ennek sokféle oka lehet: például egy fárasztó munkanap, a sok jövés-menés, intenzív testmozgás, esetleg alvászavar. Ám ha a fáradtságérzet krónikussá válik, amire ráadásul semmilyen racionális magyarázatot nem találunk, akkor joggal gyanakodhatunk a vashiányra. Ilyenkor az ember nemcsak estére érzi magát indokolatlanul kimerültnek, hanem már reggel fáradtan kászálódik ki az ágyból, és a nap folyamán is energiahiánnyal, gyakori fejfájással, koncentrálási nehézségekkel küzd. A vashiány még a fejlett országokban is a leggyakoribb hiánybetegségnek számít - írja a Házipatika.com.

Ha felborul az egyensúly

Amennyiben nem történik megfelelő vaspótlás, több élettani folyamat működése is zavart szenvedhet a szervezetünkben.

  • A vas a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin alkotórészeként nélkülözhetetlen a megfelelő számú és egészséges vörösvértest képzéséhez, amelynek feladata az oxigén szállítása a szövetekhez, szervekhez.
  • A szív- és vázizomzat egészséges működéséhez pedig egy másik oxigénszállító fehérje, a mioglobin szükséges, amely biztosítja a terhelés során az izmok oxigénellátását. A mioglobin központi eleme szintén a vas.
  • Sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, a bennük szerepet játszó enzimrendszerek, illetve az idegrendszeri folyamatok tökéletes működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen a vas.

Amikor már a vérképzés is károsodik, vashiányos vérszegénység is kialakulhat. A vashiányos vérszegénység rendszerint lassan alakul ki, mivel a hiányt a szervezet vasraktárai akár hónapokig is képesek ellensúlyozni, de nagyon fontos időben észrevenni ezt a súlyos betegséget, amely kezelés nélkül a szervezet összeomlásához vezethet.

Fókuszban a nők

A vashiány a nőket gyakrabban érinti, a havi menstruációs vérveszteség miatt ugyanis több vas beviteléről kellene gondoskodniuk. Ha természetes úton, azaz étkezéssel nem tudják fedezni ezt az igényt, akkor rendszeres vaspótlásra van szükség. Ez kiemelten érinti a serdülő lányokat, az erősebben menstruáló hölgyeket, illetve a diétázó, fogyókúrázó, vegán és vegetáriánus étkezést tartókat. A terhesség és szoptatás időszaka kiemelten fontos a szervezet vasellátottsága szempontjából, a kismama vasigénye jelentősen megnövekszik, a napi szükséglet a duplájára nő.

A vasszükséglet az intenzíven sportolók esetében szintén megemelkedik, mert az izmok oxigénellátását biztosító mioglobinra intenzív terhelés esetén még nagyobb szükség van. De az is bizonyított, hogy a túlsúlyos, elhízott embereknél a szervezet egészét érintő, állandó kismértékű gyulladás áll fenn, ezért náluk 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki vashiány, mint normál testsúly esetén.

Életmód és táplálkozás

Vasszükségletünk jelentős részéhez vörös húsok (marha és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával juthatunk hozzá, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hemvasat. A fehér húsok (szárnyasok, halak) egyre népszerűbbek napjainkban, ám ezek vasban jóval szegényebbek a vörös húsoknál. A növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, saláták ugyancsak tartalmaznak vasat, ám ebből szervezetünk alig valamicskét képes csak hasznosítani, mivel a növényekben fellelhető, úgynevezett nem hemvas nagyon rosszul szívódik fel a szervezetben.

A vegetáriánus vagy vegán diétát tartók körében emiatt gyakori a vashiány, mely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat. Rohanó életvitelünk mellett az egyoldalú táplálkozás, a készételek fogyasztása, illetve a gyorséttermek sűrű látogatása a vasbevitelt is korlátozhatja, ezáltal vashiányos állapot kialakulására hajlamosíthat. Éppen ezért rendszeres időközönként vérvétellel érdemes ellenőriztetni a vasszintet, és szükség esetén szakemberek által javasolt készítményekkel pótolni a vasat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!