Origo
| 2021. 09. 06. – 15:00 | Afganisztán |
A tálibok elleni küzdelem folytatását ígérte Twitter-üzenetében a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) hétfőn, nem sokkal azután, hogy a radikálisok bejelentették, elfoglalták a tartományt. Fotó: Internet

Hirdetés

A tálibok elleni küzdelem folytatását ígérte Twitter-üzenetében a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) hétfőn, nem sokkal azután, hogy a radikálisok bejelentették, elfoglalták a tartományt.

Az üzenetben az NRF részéről kiemelték, hogy stratégiai állásokat foglaltak vissza a térségben, és nem adják fel a tálibok elleni harcot - írja az MTI.

Ahmed Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti,

már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. 

Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok bejelentették, úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. 

Hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe immár az övék. 

Mudzsáhid a Twitteren is közzétett bejelentésben azt írta,

az ellenállók közül sokakat megöltek, mások elmenekültek.

Mindeközben a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség ugyancsak a Twitteren olyan videófelvételt tett közzé, amelyen az látható, hogy a tálibok a saját zászlajukat vonják fel Pandzsír egyik térségében. 

A Taszním megjegyzi azt is, hogy afgán sajtóforrások szerint a tartományba betörő tálibokat pakisztáni drónok is segítették.

Szombaton magukat megnevezni nem kívánó pakisztáni források szerint előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kabulba a pakisztáni titkosszolgálat vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy Fájiz Hamíd miről egyeztetett a tálibokkal, ám szakértők emlékeztettek arra, hogy augusztusi hatalomátvételüket megelőzően a radikálisoknak hosszú éveken át az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán területén volt az egyik fő bázisuk, és többen azt állították, hogy közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a pakisztáni titkosszolgálattal.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!