HáziPatika.com

| 2021. 09. 07. – 16:11

A legtöbb emberrel időről időre előfordulhat, hogy széklete keménnyé válik, az ürítés pedig nehézségeket okoz. A probléma jobb esetben csak átmeneti és rövid időn belül magától megoldódik, ám, ha nem figyelünk oda, krónikussá is válhat.

Azért fontos orvosolni a hosszabb ideje fennálló problémát, mert a kemény széklet - amellett, hogy már önmagában is kellemetlen - hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, de akár végbélrepedést is okozhat. Ha a kemény székletet nem valamilyen betegség, vagy kóros bélelváltozás okozza, akkor jó hír, hogy akár néhány egyszerű, életmódbeli változtatással is javíthatunk a helyzeten - írja a Házipatika.com.

Mozogjunk rendszeresen!

Az egyik leghasznosabb tanács az lenne, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljük az ülőéletmódot. Ezt azonban sokan - munkájukból adódóan - nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, így a legtöbb, amit ilyen esetben tehetünk, ha megpróbálunk munka előtt vagy után rendszeresen minél több testmozgást beiktatni.

Fogyasszunk elegendő folyadékot!

Az optimális emésztéshez szervezetünknek legalább 1,5 liter folyadékra lenne naponta szüksége. Nagyon fontos tehát, hogy odafigyeljünk a fogyatékbevitelünkre, és törekedjünk rá, hogy lehetőség szerint szénsavmentes vizet igyunk. A megfelelő folyadékbevitellel ugyanis lágyíthatjuk a székletet, ami talán a legfontosabb a kemény széklet esetében.

Fogyasszunk rostban gazdag ételeket!

A zsírban, szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztása könnyen vezethet a széklet megkeményedéshez, törekedjünk hát rá, hogy minél kevesebbet együnk belőlük. Emésztésünknek a legjobbat azzal tehetjük, ha rendszeresen fogyasztunk rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket.

Kevesebb alkohol és koffein

Az alkohol és a koffein is dehidratálja szervezetünket, érdemes hát minimalizálni a fogyasztásukat. Ha mégis dehidratáló hatású italokat fogyasztunk, figyeljünk rá, hogy igyunk melléjük mindig egy nagy pohár vizet is.

Ha menni kell, ne tartogassuk!

Kemény székletürítéshez vezethet a székelési inger rendszeres elnyomása is. Fontos lenne, hogy már az első székelési inger érzékelésekor elmenjünk vécére. Minél tovább halasztgatjuk ugyanis, annál több víz szívódik vissza a székletből, és az annál keményebbé válik.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek