Origo
| 2021. 09. 08. – 14:30 |
A kormány tervei szerint Oroszország elkezdheti feltárni és kitermelni az Északi-sarkvidéken található olaj- és gáztartalékokat. Fotó: Internet

Hirdetés

A kormány tervei szerint Oroszország elkezdheti feltárni és kitermelni az Északi-sarkvidéken található olaj- és gáztartalékokat. Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint évszázadokra elég nyersanyag található a térségben.

Oroszország elkezdheti előkészíteni az Északi-sarkvidéken található hatalmas mennyiségű kőolaj- és földgáztartalékok kitermelését, melyek évszázadokra elegendők lennének az ország számára – mondta Alexander Novak miniszterelnök-helyettes, írja az Origo.

Novak hangsúlyozta, az Északi-sarkvidék nyersanyagkészletei hatalmasak.

Ha csak az offshore forrásokat vesszük figyelembe, akkor mintegy 15 milliárd tonna kőolaj, és nagyjából 100 ezer milliárd köbméter fldgáz található a térségben. 

Ez pedig évtizedekig, sőt akár évszázadokig is elegendő lehet az orosz gazdaság számára – idézi az RT.com Novak kijelentését.

Eddig ezeknek a nyersanyagoknak a kitermelése egyszerűen túl költséges volt, de most Novak hangsúlyozta: a kormány optimista a kitermeléssel kapcsolatban, és már meg is tette a szükséges lépéseket a javak feltárása felé. Ennek része például egy radikális adócsökkentés az offshore projektek esetében.

Mindazonáltal Novak kiemelte, Oroszország csak akkor fog hozzányúlni az Északi-sarkvidéken található készletekhez, ha más térségek nem tudják produkálni a megfelelő nyersnayagmennyiséget. 

Ezt támasztja alá Vlagyimir Putyin elnök nemrég tett kijelentése is, amely szerint az ország „hatalmas felelősséget" érez azzal kapcsolatban,

hogy „körültekintően" viszonyuljon az Északi-sarkvidéken található természeti kincsekhez.

Az orosz államfő a múlt héten, Vlagyivosztokban rendezett Keleti Gazdasági Fórumon hangsúlyozta, hogy a térség óriási fontossággal bír az ország számára, és az ott található nyersanyagkészletek nemcsak az ország, de az egész világ számára szükségesek.

Éppen ezért Oroszországnak hatalmas felelőssége van abban, hogy körültekintően kezelje ezt a vagyont – tette hozzá Putyin.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!