Hirado.hu
| 2021. 09. 08. – 10:30

Polgárháború felé sodródik Afganisztán – erre figyelmeztet több szakértő. Az utóbbi napokban tálibellenes megmozdulásokról érkeztek hírek. Kabulban kedden levegőbe leadott lövésekkel oszlatták a tüntetőket, közben újságírókra is rátámadtak a tálib fegyveresek – írja a Hirado.

Üdvrivalgásban törtek ki a tálib fegyveresek, miután benyomultak Pandzsírba vasárnap. A Kabultól északkeletre fekvő, magas hegyekkel övezett tartományban hetek óta heves harcok dúltak a tálibok és a helyi ellenállók között. Hétfőn már tálib zászló lengett a tartományi kormányzóhivatal épületén.

Bejelentették: a tálibok immár ellenőrzésük alá vonták az egész országot, a háborúnak vége.

Független hírforrások szerint azonban továbbra is folytatódnak a harcok Pandzsírban.

Ahmad Maszúd, a pandzssíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője egy hétfőn közzétett hangfelvételen népfelkelésre szólította fel az ország lakóit.

A Pandzsír-völgyet leszámítva az ország többi részében kemény, egyesek források szerint véres kézzel tartanak rendet a tálibok.

Kedden fegyverropogás rázta meg a fővárost, Kabult is, a tálibok figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a tüntető tömeget. A demonstrálók az ellenállókat éltették és Pakisztán-ellenes jelszavakat skandáltak. Szerintük a tálibokat a szomszédos Pakisztán segítette hatalomra, ám ezt a pakisztáni kormány határozottan tagadja.

A tüntetők elítélték a tálib uralmat, és nőknek több, a nyugati világhoz hasonló jogokat követeltek. A tálibok azt ígérték, hogy a törvények adta határok között biztosítanak jogokat a nőknek.

Kötelező a nikáb

Ennek bizonyítéka szerintük az is, hogy a hétfőn megnyitott afgán egyetemek fogadták a női hallgatókat is, ami a korábbi tálib uralom alatt elképzelhetetlen volt.

A nemek közötti különbségtétel azonban része az oktatási rendszernek. Az iskolákba a nők a férfiaknál korábban, külön bejáraton mehetnek be, és nem lehetnek velük egy helyiségben. Ha ez nem megoldható, függönnyel választják el a férfiakat a nőktől. Ez nem mindenkinek tetszik.

A lányoknak az iszlám törvényei szerint kötelező fekete fejkendőt és az egész testüket eltakaró fekete ruhát viselniük.
Hosszú idő után ismét kinyitottak a bankok is Kabulban, de már napok óta hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy kivehessék a pénzüket. A tálibok ugyanis a valutahiány miatt heti 200 dollárban korlátozták a készpénzfelvételt.

A korlátozás miatt a vállalkozások nem tudnak fizetni az alkalmazottaknak, az embereknek pedig nincs pénzük élelmiszerre vagy kórházi kezelésekre.

Humanitárius válság fenyeget

Az ENSZ szerint Afganisztánban humanitárius válság fenyeget, több millióan azonnali segítségre szorulnak.

Afganisztánban az összeomlás szélére kerültek az alapvető szolgáltatások, az élelmiszer és az életmentő segélyek hamarosan elfogynak – figyelmeztetett a szervezet, és gyors és nagylelkű támogatásra kérte a nemzetközi adományozókat.

A jövő héten adományozó konferenciát tartanak Genfben annak érdekében, hogy azonnali forrásokat biztosítsanak az afganisztáni humanitárius műveletekhez.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek