Origo
| 2021. 09. 09. – 11:30 | Világ |
A baloldali CNN a maga elfogult stílusában idéz egy új-zélandi kutatást, amelyből minden forráskritikát mellőzve azt a következtetést vonja le, hogy a rasszizmus miatt fehér színűek a robotok. Fotó: Internet

Hirdetés

A baloldali CNN a maga elfogult stílusában idéz egy új-zélandi kutatást, amelyből minden forráskritikát mellőzve azt a következtetést vonja le, hogy a rasszizmus miatt fehér színűek a robotok.

„Belegondoltak valaha, mennyire népszerűek a fehér robotok?" – ezzel a felütéssel indít a baloldali CNN cikke, amely az új-zélandi University of Canterbury kutatását ismerteti, írja az Origo.

Ez a kutatás azt állítja:

a robotok fehér színe elsősorban a rasszizmusnak tudható be, függetlenül arról, hogy fiktív robotokról van-e szó 

(példaként említi a CNN az „Én, a robot" című filmet), vagy valódi gépezetekről. A kutatás állítása szerint a fizikailag emberekre emlékeztető robotokra az emberek rávetítik saját faji alapú sztereotípiáikat is.

„A fekete színű robotok elleni előítéletek a fekete bőrűek elleni előítéletekből származnak"– írják.

A CNN szerint ezzel a „problémával" foglalkozni kell. „Ha a robotoktól elvárjuk, hogy tanárokként, barátokként, ápolókként funkcionáljanak, akkor nagyon nagy gondot okoz, ha ezeket a robotokat kivétel nélkül fehérekként kezeljük".

A kutatást vezető Cristoph Bartneck véleménye alapján a robotok tervezői a világ minden sarkából érkeznek, így az emberekre emlékeztető robotoknak is ki kell fejezniük ezt a diverzitást.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!