Origo
| 2022. 01. 10. – 13:00 |
Egészen különös stratégiát választott a legjobb és leginkább elkötelezett munkavállalók megtalálására egy amerikai szoftvercég. Fotó: Internet

Hirdetés

Egészen különös stratégiát választott a legjobb és leginkább elkötelezett munkavállalók megtalálására egy amerikai szoftvercég. A vállalat ugyanis 5000 dollárt ajánl minden új dolgozójának, ha azok két hét után kilépnek.

Elmondjuk, mi áll a szokatlan ajánlat hátterében - írja az Origo.

Bár elsőre igencsak meglepő lehet, átgondolt stratégia áll a Trainual nevű amerikai szoftvercég különös döntése mögött. A vállalat vezérigazgatója, Chris Ronzio a Fast Companynak mondta el, hogy 5000 dollárt (több mint 1,5 millió forint) ajánlanak fel minden új dolgozónak, ha azok a munkakezdéstől számított két héten belül kilépnek a cégtől. 

A cél az, hogy így találják meg a legtehetségesebb alkalmazottakat, illetve hogy fenntartsák az erős vállalati kultúrát.

Ronzio kiemelte, nagyon fontos, hogy gyorsan kiderüljön, a megfelelő embert találták-e meg a céghez.

Az állásinterjúkon azonban a leendő munkavállalók csak minimális bepillantást nyerhetnek abba, hogy mivel fognak foglalkozni.

Az első két hét során viszont már kiderülhet, az adott dolgozó valóban elkötelezett-e a munkájával kapcsolatban. 

Ha nem, akkor később – amikor nagyobb felelősséget vállal a cégnél –, már sokkal költségesebb lesz helyettesíteni – magyarázta szokatlan döntétüket Ronzio.

A 2018-ban alapított Trainual nincs egyedül a különös ötlettel. Ronzio ugyanis a Zappos nevű cégtől leste el a megoldást, amely 1000 dollárt ajánl az új dolgozóinak a gyors kilépésért. A Traiunal 2020-ban vette át a stratégiát.

Ráadásul a dolgozók semmilyen nyomásnak nincsenek kitéve a döntésük kapcsán. Két hét után egyszerűen megkérdezik tőlük, hogy szeretnének-e a cégnél maradni.

Ha nemmel válaszolnak, akkor minden további nélkül felvehetik az 5000 dollárt, és távozhatnak.

Korábban egyébként az INC. című üzleti magazin a 2021-es év egyik legjobb munkahelyének választotta a Trainualt. 

Akkor a menedzsment még csak 2500 dollárt ajánlott fel a két hét utáni kilépésért.

Azt is látni kell, hogy emögött a döntés mögött vélhetően a cégvezetők tudatos megfontolása áll a várható magatartásokról - ne feledjük, hogy a közgazdaságtan legalább annyira az emberi viselkedésformák és döntések tudománya is, mint amennyire a számoké és a száraznak tűnő elemzéseké.

Itt a cégvezető Ronzio ugyanis azzal magyarázta az ajánlott összeg megduplázását, hogy ha valaki 80-100 ezer dollárt keres egy évben, annak a 2500 dollár valószínűleg túl alacsony összeg lesz ajánlatként. Vagyis előfordulhat, hogy a dolgozó bár nem szívesen maradna a vállalatnál, mégsem mond fel, mivel a felkínált összeg túl alacsony.

Így viszont a magasabb összeg jó szűrőeszköz lehet a vállalat kezében.

Az elsőre tehát egészen különös stratégia egyelőre kifizetődő a vállalatnak, és Ronzio szerint egy olyan ajánlatról van szó, amellyel minden fél nyerhet.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.