MTI

| 2022. 01. 10. – 10:22 | Svájc |
Megkezdődtek hétfő reggel Genfben a tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai válságról. Fotó: Internet

Hirdetés

Megkezdődtek hétfő reggel Genfben a tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai válságról – erősítette meg az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

A külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést az Egyesült Államok genfi külképviseletének épületében tartják az amerikai Wendy Sherman és az orosz Szergej Rjabkov részvételével - írja az MTI.

A találkozó része annak a stratégiai biztonsági párbeszédnek, amelyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök indított el a tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján.

Vasárnap este informális vacsorával kezdődött a találkozó a svájci városban. Rjabkov a vacsora után úgy nyilatkozott, nehéz tárgyalásokra számít hétfőn Genfben.

Az orosz-ukrán határon hetek óta fokozódik a feszültség, Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását.

Szerdán Brüsszelben a NATO és Oroszország közötti tanácskozást tartanak,

csütörtökön pedig ülést tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is Bécsben.

Oroszország vasárnap azt közölte, hogy az ukrán válságról tartandó tárgyalásokon az amerikai nyomás ellenére nem tesz egyetlen engedményt sem.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint Putyin követelései jogtalanok. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnök "biztonsági garanciákra" vonatkozó követelései illegitimek. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés