Karpat.in.ua
| 2022. 01. 11. – 11:00 | Európai Unió |
A napokban Emmanuel Macron, Franciaország előző elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtókonferenciáján kijelentették, hogy az európaiaknak ott kell lenniük tárgyalóasztalnál. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Bidennek, az USA elnökének, valamint az Európai Unió és az EBESZ vezetőségének Vlagyimir Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökével való jövőbeli találkozójának kérdése továbbra is az aktuális nemzetközi kapcsolatok napirendjének kiemelt témája, köszönhetően azoknak a témáknak, amelyeket száz százalékos valószínűséggel megvitatnak. Ezért az EU vezetése nyíltan közli érdekeit, és ebből következik, hogy kötelezően résztvevője akar lenni ezeknek a tárgyalásoknak.

A napokban Emmanuel Macron, Franciaország előző elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtókonferenciáján kijelentették, hogy az európaiaknak ott kell lenniük tárgyalóasztalnál Oroszország és az Egyesült Államok képviselőivel az európai biztonsági kérdésekről szóló tárgyalásokon - írja a Karpat.in.ua.

A sajtókonferenciára Emmanuel Macron elnök és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen párizsi találkozóját követően került sor, amelyet élőben közvetítettek Élysée-palota hivatalos Facebook oldalán.

„Bármilyen döntés is legyen, annak Európán keresztül kell áthaladnia. Csak Európával együtt születhetik döntés”,

– emelte ki az Európai Bizottság elnöke az Ukrajna körüli feszültségekről és a regionális biztonság kérdéséről beszélve.

„A régió geopolitikai helyzete megkívánja Európától, az Európai Uniótól, hogy ismertette elképzelését, cselekedjen és üljön le a tárgyalóasztalhoz az összes érdekelt féllel” – mondta Emmanuel Macron, egyetértve Ursula von der Leyen kijelentésével.

Emlékeztetőül, a tervek szerint január 10-én a svájci Genfben amerikai–orosz tárgyalások, január 12-én Oroszország–NATO Brüsszelben, január 13-án Oroszország–EBESZ Bécsben. 

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ismertetjük az európai biztonság építészetéről alkotott elképzeléseinket”, – mondta a francia elnök. Emmanuel Macron ugyanakkor hozzátette, hogy ő és Olaf Scholz német kancellár javasolta Putyin elnöknek, hogy a közeljövőben tartsák meg a „normann formátumú” találkozót Ukrajnával. Macron véleménye szerint „az Európai Uniónak párbeszédet kellene folytatnia Oroszországgal”.

Ugyanakkor egy ilyen párbeszédnek „igényesnek” kell lennie: „A párbeszéd nem engedményeket jelent, hanem azt, hogy képesek vagyunk felmérni a különbségeinket, és megpróbáljuk építeni a jövőt” – konkretizálta a francia államfő, jelezve,

hogy „a következő napokban” folytatja a tárgyalásokat az orosz elnökkel.

Január 5-én Jean-Yves Le Drian, Franciaország külügyminisztere hivatalos közleményt adott Oroszországot és Ukrajnát illetően. Abban a francia diplomácia vezetője kijelentette, hogy fontos „az európaiak közötti szoros koordináció az Oroszországgal való megbeszéléseket megelőzően”, egyben kijelentette, hogy Oroszország bármilyen nemű Ukrajna elleni agressziója „súlyos következményekkel fog járni”.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.