Mozaik | 2022. 01. 11. – 16:00 |

Folyamatosan süllyed és évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower

Folyamatosan süllyed és évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower. Fotó: Internet

Hirdetés

Folyamatosan süllyed és évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower.

A luxuslakástorony helyreállítását vezető mérnök, Ron Hamburger szerint, ha a süllyedés és a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, az épület pár év alatt eljuthat addig a pontig, ahol a liftek és a vízvezetékek már nem működnek - idézi a mérnököt a The Guardian, írja az Origo.

Az épület dőlését a folyamatban lévő, és a tervek szerint 100 millió dollárba kerülő javítás ellenére sem sikerült még megállítani,

az eset kísértetiesen hasonlít a pisai ferdetoronyéhoz.

A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget. 

A javításokat elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott. 

Nyáron leálltak a munkálatok, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméter volt az NBC helyi adójának tavalyi hírei szerint. 

A tetőn jelenleg már 66 centiméter dőlést mérnek.

Ron Hamburger a városi hatóságoknak és a KNTV adásában múlt héten elmondta: az épület biztonságos. A dőlés és süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe.

A torony évente mintegy 1,74 centimétert süllyed és 7,5 centimétert dől, 2016-ban azonban az épület már 40 centimétert süllyedt San Francisco zsúfolt pénzügyi negeydének puha talajába. 

A Millennium Towert 2009-ben avatták fel ünnepélyesen, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint).

A többek között híres sportolók és a techóriások jómódú alkalmazottai lakta épület különlegességei a borpince, a vetítőterem és egy gomb, ami 15 percen belüli "mérnöki" segítséget ígér.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.