Karpat.in.ua
| 2022. 01. 11. – 19:00 | Ukrajna |
Volodimir Zelenszkij elnök fogadta Franciaország és Németország vezetőinek a tanácsadóit, akik azért érkeztek Kijevbe, hogy Andrij Jermakkal, az Elnöki Hivatal vezetőjével tárgyaljanak. Fotó: Internet

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij elnök fogadta Franciaország és Németország vezetőinek a tanácsadóit, akik azért érkeztek Kijevbe, hogy Andrij Jermakkal, az Elnöki Hivatal vezetőjével tárgyaljanak, a találkozón az államfő készségét fejezte ki a szükséges döntések meghozatalára a normandiai négyek csúcstalálkozójának összehívását illetőn – adta hírül az rbc.ua hírportál kedden az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva,melyet a Karpat.in.ua idéz.

A jelentés szerint a széleskörű eszmecserén az elnök kijelentette: „itt az ideje, hogy tárgyilag állapodjunk meg a konfliktus lezárásáról,

mi készen állunk a szükséges döntésekre a négy ország vezetőinek újabb csúcstalálkozójának megtartását illetően.”

A megbeszélésen a felek megvitatták a jelenlegi helyzetet, és megvitatták az orosz-ukrán konfliktus békés rendezéséhez szükséges további lépéseket, valamint az ukrán határokon kialakult helyzet deeszkalációjának kérdését.

Az elnöki hivatal vezetője megerősítette, hogy az ukrán fél továbbra is elkötelezett a rendezés politikai és diplomáciai útja mellett. Hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a tűzszünet betartását, a fogva tartottak kölcsönös szabadon bocsátásával kapcsolatos további lépések megtételét és a határellenőrző pontok megnyitását, valamint a normandiai négyek vezetőinek párizsi csúcstalálkozóján hozott egyéb határozatok végrehajtását.

A felek megállapodtak abban, hogy továbbra is fenntartják a normandiai formátumon belüli kapcsolatokat tanácsadói szinten a résztvevő országok vezetői közötti rendszeres csúcstalálkozók megszervezése érdekében.

„Ukrajna, Franciaország és Németország aktív erőfeszítéseket tesz a normandiai formátumban végzett hatékony munka újraindítására különböző szinteken.

Arra számítunk, hogy az orosz fél támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket, és hozzájárul a normandiai négyek párizsi csúcstalálkozóján hozott döntések végrehajtásának előmozdításához. A normandiai négyek újabb csúcstalálkozója komoly lendületet adna a békés rendezés folyamatának” – mondta Andrij Jermak.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszország „vasbeton garanciákat” követel az USA-tól, hogy Ukrajna soha nem lesz NATO-tag. Oroszország „vasbeton garanciákat” követel az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy Ukrajna és Grúzia soha nem lesz NATO-tag, mert ez az ország nemzetbiztonsági kérdése. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés