Mozaik | 2022. 01. 12. – 14:30 |
Méreginjekció helyett a golyó általi halált választhatja két halálraítélt Oklahoma államban, az Egyesült Államokban. Fotó: Internet

Hirdetés

Méreginjekció helyett a golyó általi halált választhatja két halálraítélt Oklahoma államban, az Egyesült Államokban – mondta el egyikük ügyvédje helyi idő szerint hétfőn.

Donald Grant és Gilbert Postelle jogi képviselőiken keresztül azt szeretnék elérni, hogy a bíróság halassza el a kivégzésüket mindaddig, amíg le nem zárul az a per, amelynek azt kell kimondania, hogy alkotmányos-e az Oklahoma államban alkalmazott, három szerrel végrehajtott méreginjekciós kivégzés - írja az MTI.

Az az eljárás február végén kezdődik, de Grant kivégzése január 27-re, Postelle-é pedig február 17-re van kitűzve.

„Lehet, hogy ronda látvány lesz, de abban mind egyetértünk, hogy gyorsabb lenne” – mondta a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtásról Jim Stronski ügyvéd a bíróságon. A bíró egyelőre nem döntött az ügyvédi indítványról.

A bíróságon szakértőként tett vallomást James Williams orvos, traumatológus, aki behatóan tanulmányozta a golyó általi kivégzéseket, és azt a megállapítást tette, hogy ha legalább négy fegyverből nagy teljesítményű lőszerrel éri találat a szív környékét, akkor a halál olyan gyorsan beáll, hogy az elítélt gyakorlatilag nem érez fájdalmat,

és a méreginjekcióval szemben minimális az esélye annak, hogy a kivégzés félresikerül.

Oklahoma államban soha nem hajtottak végre kivégzést golyó által, és eljárásrend sincs az ilyen ítéletvégrehajtásra, de az állam törvényei lehetővé teszik a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtást, ha a méreginjekció alkotmányellenesnek bizonyul vagy az a kivégzési mód valamilyen okból nem használható.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.