Origo
| 2022. 01. 12. – 17:00 |

Kutatók szerint az ősi wari uralkodói drogokat és sört használtak a fennhatóságuk és kapcsolataik megerősítésére

Kutatók szerint az ősi wari uralkodói drogokat és sört használtak a fennhatóságuk és kapcsolataik megerősítésére. Fotó: Internet

Hirdetés

A perui Quilcapampa területén végzett ásatások során tett új felfedezések arra utalnak, hogy az ősi wari uralkodói drogokat és sört használtak a fennhatóságuk és kapcsolataik megerősítésére.

A Wari Birodalom, vagy más néven Huari Birodalom, Peru középső hegyvidékén alakult ki időszámításunk szerint 600 és 1000 között a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom előtt. Központjuk a Ayacucho modern városától 11 kilométerre északkeletre található Wari volt - írja az Origo.

Az évszázadokon át tartó szárazság miatt a birodalom 800 körül kezdett hanyatlani, majd 1000 körül teljesen elnéptelenedett.

Quilcapampa helyszínét körülbelül időszámításunk szerint a 9. században alapították a wari telepesek a dél-perui Sihuas-völgyben, ahol az Ontariói Királyi Múzeum régészei több mint egymillió botanikai maradványt fedeztek fel.

A szakemberek az Antiquity tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban végzett archeobotanikai elemzés során feltárták, hogy a helyszínen nagy mennyiségben főztek úgynevezett chichát a perui borsfából, ami egy sörhöz hasonló, alkoholos ital. 

A chicha termelése és fogyasztása valószínűleg a Quilcapampa birtokbavételéhez kötődő, ünnepi lakomákból származik. A kutatók felfedezték a hallucinogén Anadenanthera colubrina vilca fa első magvait is, ami arra utal, hogy a hallucinogén szert a sörhöz adták, hogy fokozzák azok pszichoaktív hatását.

A vilcát régóta használják dél-Amerikában, és a kutatók bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy azt az inkák is haswználták egy 4000 éves pipában. 

Fő aktív összetevője a bufotenin, ami bizonyos békafajok bőrében, gombákban, fákban és emlősökben is megtalálható alkaloid, amely az LDS-hez és a meszkalinhoz hasonló pszichedelikus hatásokat okoz. Emellett kisebb mértékben tartalmaz szintén intenzív hallucinogénnak számító dimetiltriptamint és 5-MeO-DMT-t, egy erős pszichoaktív triptamint.

A wari kultúra elitje valószínűleg beépítette a hallucinogént a közösségi lakomákba, hogy megszilárdítsa társadalmi kapcsolatokat és kiemelje az állami vendégszeretetet 

– mutattak rá a kutatók a tanulmányban, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.

Hozzátették: valószínűleg ez a befogadó típusú stratégia fontos lehetett a Wari-féle politikai kontroll megerősítésében, hiszen a wari uralkodók képesek voltak emlékezetes, kollektív pszichotróp lakomákat kínálni, miközben biztosították, hogy azokat ne lehessen megismételni.

Úgy tűnik, mindez kulcsfontosságú volt a régió politikájában, ezért a későbbi Inka Birodalom is követhette a wari közösségek pszichedelikus szer-használati stílusát, bár ők inkább a nagy mennyiségű kukorica sör fogyasztását részesítették előnyben.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.