Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 12. – 09:37 |
Ha figyelembe vesszük, hogy a mosatlan zöldségek tömegének 5%-a föld, akkor évente 50 ezer tonna földet vásárolnak a fogyasztók. Fotó: Internet

Hirdetés

Évente valamivel több mint 1 millió tonna burgonyát adnak el Ukrajnában.

Ha figyelembe vesszük, hogy a mosatlan burgonya tömegének 5%-a föld, akkor évente 50 ezer tonna földet vásárolnak a fogyasztók.

Ezt állítja Andrij Jarmak, az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Beruházási Osztályának közgazdásza - írja az UBR.ua.

Ha figyelembe vesszük a piszkos burgonya átlagos árát, ami körülbelül 9 hrivnya/1 kg, akkor a vevő körülbelül 50 kopijkát fizet a koszért.

Ráadásul a szennyezett termékeken nem látszanak mechanikai sérülések, betegségek, egyenetlenségek stb.

A hibák kijavítása után a tényleges súlycsökkenés közel 15% lesz, azaz 1 kilogrammból 800 gramm marad. A szennyeződések és hibák miatt a fogyasztó 1,8 hrivnyát fizetett 1 kg termék vásárlásakor.

Ennek eredményeként 800 grammnyi piszkos burgonya 9 hrivnyába kerül.

Következésképpen 1 kg költsége eléri a 11,25 hrivnyát, míg a mosott termék 9,9 hrivnyáért vásárolható meg.

"Ha azt feltételezzük, hogy évente valamivel több, mint 1 millió tonna burgonyát adunk el pénzért, a fogyasztók vesztesége országszerte hihetetlen 10 milliárd hrivnyát tesz ki" – írta Jarmak.

Ráadásul a fogyasztók időt töltenek a burgonya mosásával. Figyelembe véve egy ukránok 1 órás munkadíját és a munkanapok számát, 1 kg burgonya 5 percen belüli megtisztítása 6,94 hrivnyába kerül.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.