Karpat.in.ua
| 2022. 01. 12. – 20:00 | Ukrajna |
Az ukrán csapatok az utolsó csepp vérig fogják védeni az országot, de az állampolgároknak meg kell őrizniük a higgadtságukat az újabb orosz inváziós fenyegetés kapcsán. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán csapatok az utolsó csepp vérig fogják védeni az országot, de az állampolgároknak meg kell őrizniük a higgadtságukat az újabb orosz inváziós fenyegetés kapcsán – jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy televíziós interjúban, adta hírül az Ukrinform hírügynökségre hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Zaluzsnij a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta:

„mi nem készülünk senkit megtámadni. De utolsó csepp vérünkig fogjuk védeni a földünket.”

Mint megjegyezte, a hadsereg szoros figyelemmel követi és elemzi az orosz csapatok határközeli tevékenységét, emlékeztetve arra, hogy nem tudja nyilvánosan megosztani azt, amit Oroszország szándékairól tud. „Éppen ellenkezőleg, meg kell nyugtatnom az embereket, hogy nyugodtan aludjanak otthonukban” – emelte ki, megismételve, hogy az ukrán fegyveres erők nyolcadik éve harcolnak, hadműveletet hajtanak végre Donyeck és Luhanszk megyék területén, és készek más régiókban is műveletet végrehajtani.”

Riporteri kérdésre válaszolva, hogy a mintegy 260 000 katonát számláló ukrán fegyveres erők képesek lesznek-e ellenállni egy nagyszabású orosz inváziónak, Zaluzsnij azt mondta: „2014 óta szembeszállunk a támadással. Természetesen megtesszük.” Azt is megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg sokkal jobban felszerelt, kiképzett és felkészültebb, mint nyolc évvel ezelőtt volt.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kitért arra, hogy Ukrajnának Oroszország bármilyen katonai fellépésével úgy kell szembenéznie, hogy számíthatna a NATO-erők részvételére vagy az Ukrajna melletti harcára. Arra a kérdésre, hogy csalódott-e emiatt, így válaszolt: „főparancsnokként felelős vagyok a hazámért, és különösen a fegyveres erőiért.

Nincsenek illúzióim, és nem várok ajándékot Istentől. Harcoltam és felkészítettem a fegyveres erőket.”

Zaluzsnij felhívta a figyelmet a fegyveres erőknek segítséget nyújtó külföldi kiképzőmissziók fontosságára is, köztük a mintegy 100 brit kiképző munkájára, akik mintegy 20 000 ukrán katonát képeztek ki. „Ez több mint fontos, különösen most, hogy a katonai agresszió esetleges kiterjedésének szakaszában vagyunk” – mondta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint Oroszország nem kapja meg az általa követelt jogi garanciákat a Nyugattól. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország nem kapja meg azokat a jogi garanciákat, amelyeket biztonsága érdekében a Nyugattól követel. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés