Politika | 2022. 01. 13. – 12:48 |

A NATO mindent, ami szükséges, megtesz valamennyi szövetségese biztonságáért az erős védelem biztosítása és a párbeszéd fenntartása révén - jelentette ki Jens Stoltenberg

A NATO mindent, ami szükséges, megtesz valamennyi szövetségese biztonságáért az erős védelem biztosítása és a párbeszéd fenntartása révén - jelentette ki Jens Stoltenberg. Fotó: Internet

Hirdetés

A NATO mindent, ami szükséges, megtesz valamennyi szövetségese biztonságáért az erős védelem biztosítása és a párbeszéd fenntartása révén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Alar Karis észt államfővel csütörtökön.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO minden, biztonsági környezetet fenyegető fellépésre a kollektív védelmi mechanizmusán keresztül válaszol - írja az MTI.

A szerdán tartott NATO-Oroszország Tanács ülésével kapcsolatban - amelyet az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültség enyhítése céljából hívtak össze - a NATO-főtitkár közölte:

a katonai szövetség világossá tette Oroszország számára, hogy magas ára lesz bármifajta agressziónak Ukrajnával szemben.

Kijelentette, hogy a NATO sosem fog kompromisszumot kötni az európai biztonságot szavatoló alapvető értékeket illetően.

"Célunk a feszültség csökkentése és a jóakaratú elköteleződés megteremtése minden fél biztonsága érdekében" - fogalmazott.

A NATO esetleges bővítésével kapcsolatban Stoltenberg megerősítette: minden független nemzetnek jogában áll megválasztania, hogy milyen szövetséghez vagy szerződéshez kíván csatlakozni. Egyetlen más országnak sincs joga megakadályozni, vagy befolyásolni ezt a szándékot - mondta.

Jens Stoltenberg elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország olyan egyezség aláírását szorgalmazza, amely rögzítené, hogy a NATO nem vehet fel új tagokat, beleértve Svédországot, Finnországot, Ukrajnát, vagy Georgiát. Ilyen követelés sérti azt az alapelvet, hogy bármely nemzet megválaszthassa saját biztonsági berendezkedését - tette hozzá a NATO-főtitkár.

Alar Karis a sajtótájékoztatón mindenekelőtt kijelentette: országa fontosnak tartja Ukrajna támogatását "nem csak szavakkal, hanem tettekkel is".

A NATO bővítésével kapcsolatban kifejtette, hogy Észtország legjobb döntése volt a NATO-hoz történő csatlakozás, amely - mint kiemelte - teljes körűen szavatolja az ország biztonságát. Hozzátette: az orosz csapatmozgások jelenleg is azt bizonyítják,

hogy a NATO katonai jelenléte elengedhetetlen a balti országok számára.

"A NATO szükség esetén meg fog küzdeni a transzatlanti térséghez tartozó minden egyes négyzetcentiméterért" - fogalmazott a balti politikus.

Az észt államfő végezetül hozzátette: országa támogatja Finnország és Svédország törekvését a NATO-tagságra, és segíteni fog minden jelentkezőt, hogy teljesíthesse a szükséges feltételeket.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az orosz külügyminiszter-helyettes szerint fenyegeti Oroszország biztonságát a NATO bővítése. Elfogadhatatlan kockázatokat foglal magában a NATO esetleges bővítése, és ezekkel Oroszország szembe fog szállni - jelentette ki Alekszandr Grusko.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.