MTI

| 2022. 01. 14. – 15:52 | Európai Unió |
"Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának" - mondta Josep Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió elítéli az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését és minden eszközzel Kijev segítségére siet -  jelentette ki pénteken Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a nyugat-franciaországi Brestben.

"Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának"

- mondta Josep Borrell az uniós tagországok védelmi, illetve külügyminiszterei informális találkozóján a nyugat-franciaországi Brestben, közölte az MTI.

"A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte"

- fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva.

"Pontosan az ilyen jellegű dologtól tartunk, az ilyen hibrid kibertámadásoktól"

- szögezte le Ann Linde svéd külügyminiszter. "Meg kell látnunk ki a felelős, és nagyon határozott választ kell adnunk" - tette hozzá.  

Német kollégája, Annalena Baerbock viszont nem kívánt reagálni. "Még nem tudunk véleményt formálni" - jelentette ki a német diplomácia vezetője, aki a jövő héten tervez látogatást tenni Moszkvában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik - tette hozzá az SZBU.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés