Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 14. – 08:48 | Ukrajna |
Daniil Hetymancev szerint a vállalkozások több mint 95%-a részben vagy egészben borítékban fizeti ki a béreket. Fotó: Internet

Hirdetés

Daniil Hetymancev, a Nép Szolgája frakció parlamenti képviselője, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnöke elmondta, becslése szerint a vállalkozások több mint 95%-a részben vagy egészben borítékban fizeti ki a béreket.

"Ez tömegjelenség, de nehéz pontos számról beszélni. Hogyan javasolják megszerezni az adatokat? Felmérést végezni? Borítékban kapja a fizetését? Biztos vagyok benne, hogy igen" - fejtette ki Hetymancev, akit az Ukranews.com idéz.

Úgy véli, a vállalkozások több mint 95 százaléka részben vagy egészben borítékban fizeti ki a béreket.

Hetymancev elmondta, hogy egy tanulmány szerint e jelenség miatt az állami költségvetés akár 100 milliárd hrivnyát is veszíthet.

Megjegyezte: negatívan viszonyul ahhoz a mechanizmushoz, amikor a vállalkozások egyéni vállalkozóként regisztrálják alkalmazottaikat.

"Ezt nem veszem pozitívan, ez egy adócsalási konstrukció a jelenlegi jogszabályok keretein belül. És nem tervezzük, legalábbis rövid távon, hogy aktívan ellenezzük ezt a folyamatot. Ezt a problémát a jövedelemadózás reformja keretében kellene megoldani" - emelte ki.

Hozzátette: nincs értelme az adókulcsok csökkentésének, ha meghagyják az egyéni vállalkozáson keresztüli bérfizetés lehetőségét,

mert még a kedvezményes adókulcsok is 5 százalék felett lesznek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy megint nőtt az üzemanyag ára Ukrajnában. Az ukrán Gazdasági Minisztérium 95 kopijkával - literenként 27,92 hrivnyára - emelte a benzin határköltségét.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.