Origo
| 2022. 01. 14. – 15:00 | Világ |
Mi lehet a névváltoztatás valódi oka? Mást mondanak a rossz nyelvek, és mást állít a hivatalos magyarázat. Fotó: Internet

Hirdetés

A különleges földrajzi fekvésű, Európa és Ázsia határán elterülő Törökország a nemzetközi színtéren megváltoztatja eddigi angol nevét, és a nem túl szerencsés Turkey megnevezést egy olyannal váltja fel, ami szerintük sokkal jobban kifejezi a török nemzet és az ország karakterét.

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök decemberben közleményben jelentette be, hogy Törökország "Turkey"-ről "Turkiye"-re változtatja angol elnevezését a nemzetközi kommunikációban. Erre azért van szükség - közölte - mert az új elnevezés testesíti meg legjobban a török nemzet kultúráját és értékeit. 

Ennek megfelelően a Törökországból származó termékeken például az eddigi "Made in Turkey" helyett a "Made in Turkiye" felirat szerepel majd

- írja a Washingtonexaminer.com-ra hivatkozva az Origo.

Az ország török eredetű neve egyébként is a Turkiye, amelyet az 1923-as függetlenség elnyerése óta használnak. Most ezt az elnevezést terjesztik ki a nemzetközi viszonylatokra is.

Rossz nyelvek szerint a névváltoztatás mögött valójában az húzódhat meg, hogy az eredeti „Turkey" szó angolul "pulyká"-t is jelent, de még a rosszul sikerült dolgokra is használják.

De honnan eredt ez a szokatlan a névazonosság?

A 15. században a törökök erősek voltak a gyöngytyúk kereskedelemben, amit ezért Angliában "turkey cock"-nak, vagyis "török kakas"-nak kezdtek hívni, ez egyszerűsödött végül a második tag  elhagyásával.

Az első angol telepesek aztán az Újvilágba érkezve ugyanezt a nevet aggatták rá az ott őshonos pulykákra.

Nem Törökország az egyetlen olyan állam, amely az elmúlt időszakban megváltoztatta a nevét. Erre kínált példát 2019-ben Hollandia, amely a nemzetközi kommunikációban azóta nem használja a "Holland" elnevezést, helyette a "Nederland" a hivatalos. Ugyanebben az évben a korábbi Macedónia pedig hivatalosan Észak-Macedóniára változtatta a nevét.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.