Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 14. – 08:31 | Ukrajna |
Ez olyan atipikus tranzakciók esetén fordulhat elő, amelyek nem felelnek meg az ügyfél pénzügyi lehetőségeinek. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán bankoknak jogukban áll letiltani az ügyfél kártyáját, és az eset tisztázás céljából felvenni vele a kapcsolatot.

Ez olyan atipikus tranzakciók esetén fordulhat elő, amelyek nem felelnek meg az ügyfél pénzügyi lehetőségeinek - írja a Podrobnosti.ua.

Az anonim átutalások maximális összege

A Bűncselekményből származó bevétel legalizálásának (pénzmosás) megelőzéséről és felszámolásáról szóló törvény normái szerint a bankoknak ellenőrizniük kell az ügyfeleiket. Személyazonosítás nélkül csak 5 ezer hrivnyával tölthető fel a bankszámla vagy bankkártya.

Ha egy napon belül több, egyenként 5000 hrivnya összegű befizetés érkezik a számlára, a bank átmenetileg zárolhatja a számlát, és magyarázatot kérhet az ügyletről.

2021 szeptemberében 1 hrivnyával megemelték az azonosítás nélküli átutalások maximális összegét. A törvényt azért fogadták el, mert az ukránok számára legtöbbször kényelmetlen volt 4999 hrivnyáig utalni az összeget, ezért a kerekítés mellett döntöttek.

Ezenkívül 2021-ben a Legfelső Tanács megpróbálta 25 000 hrivnyára emelni a névtelen átutalások maximális összegét, de a döntést elhalasztották.

Ugyanakkor a bankok saját szabványokat határoznak meg a pénzügyi monitoring rendszerre vonatkozóan, amelyek szigorúsága eltérő lehet.

Átutalás pénzügyi ellenőrzés nélkül

A törvény nem vonatkozik:

  • a lakás- és kommunális szolgáltatások fizetésére, adók, bírságok, egyéb kötelező díjak és befizetések fizetésére (összegtől függetlenül);
  • 30 000 hrivnyáig terjedő hitel befizetésére;
  • a fizető által fizetési kártyával vagy más elektronikus fizetőeszközzel teljesített áruk és szolgáltatások fizetésére szolgáló átutalásokra, ha annak száma az átutalást kíséri (függetlenül az összegtől);
  • minden Ukrajnán belüli készpénzes átutalásra 5000 hrivnya erejéig;
  • saját számláról történő pénz levételére.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés