Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 15. – 09:09 | Kárpátalja |
A Túlélem c. alkotás tipikus helyzetet tár elénk, amikor az iszákos anya már rég lemondott arról, hogy részt vegyen a család életében.

Hirdetés

Kerüljük a témát, ritkán beszélünk róla, holott a statisztikai adatok is igazolják, hogy létező problémáról van szó. Olyanról, ami megmérgezi a legkisebb, ám talán a legfontosabb közösség életét. Igen, a családon belüli erőszakról van szó, amely az elmúlt évi adatok szerint tízezer kárpátaljai családot érintett. De jól tudjuk, hogy ez a nyilvánosságra került esetek száma, és csupán a jéghegy csúcsát jelzi.

A probléma súlyossága s egyben specifikuma abban rejlik, hogy az érintett személy – legtöbbször sajnos kiskorú – senkinek sem szól arról, hogy milyen mély lelki válságba került. Azt a különböző jelekből a közvetlen környezetének kell észrevennie, és valamilyen módon reagálnia. Ez a mi felelősségünk – mondta a témát feldolgozó filmjének bemutatóján Bunda Rita rendező. – Nem könnyű érzékeltetni azt a folyamatot, hogy miként veszti el az addigi legfőbb támaszaiba vetett bizalmát a gyermek, s miként próbálja mindezt feldolgozni. Súlyos válság ez, hisz éppen azok nem állnak mellette, akiket máskor segítségül hív.

A Túlélem c. alkotás tipikus helyzetet tár elénk, amikor az iszákos anya már rég lemondott arról, hogy részt vegyen a család életében. Tehetetlenségében az agresszivitásba menekülő apa pedig serdülő fián tölti ki rettenetes dühét.

A gyermeknek ilyenkor mi nyújthat kapaszkodót? Bizony néha legfeljebb az, hogy ha leírja, videóüzenetben közli ismerőseivel a vele történt rossz dolgokat, s legfőképpen próbál készen állni a következő atrocitásra. De leginkább arra összpontosítja energiáját, hogy ne adja fel, és a szeretet jegyeivel árasztja el a környezetét. Például úgy, hogy papírból piros szíveket készít, és azokat mindenfelé elhelyezi.

A filmben a házaspárt alakító Vass Magdolna és Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei és a kisfiú alakját megformáló Vascsák Áron maradandó teljesítményt nyújtottak.

A Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban megtartott filmbemutató előtt Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Kurmay-Mondics Lívia, a Tudásért és Fejlődésért Kárpátalján Alapítvány vezetője arról szóltak, hogy a bajba került családok környezetének igenis reagálni kell a problémákra. Szerencsére számos eszköz áll rendelkezésre, hogy azokat orvosoljuk. A legfontosabb, lelki támaszt nyújtani a védtelen és kiszolgáltatott gyermekeknek.

A filmet a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, illetve a Tudásért és Fejlődésért Kárpátalján Alapítvány megbízásából készítette a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány.

Kovács Elemér

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés