Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 15. – 07:07 | Kárpátalja |
Annamária a pekingi téli olimpián ismét rajthoz áll majd ukrán színekben, így ez lesz számára immáron a negyedik ötkarikás fellépés.

Hirdetés

Az Ungváron élő Dancsa-Csundák Annamária 2010-ben még lánykori nevén, Csundák Annamáriaként szerepelt először téli olimpián, majd négy évre rá, 2014-ben Szocsiban is ott volt a snowboardosok (hódeszka) mezőnyében. Ezt követően kis szünetet tartott sportkarrierjében, hiszen családot alapított, édesanyává vált, de ennek ellenére újra folytatta magas szintű sporttevékenységét, és 2018-ban ismét eljutott az olimpiára, amelyet akkor a dél-koreai Phjongcsangban rendeztek. Az azóta eltelt négy éves időszak második felét a téli sport szerelmeseinél is a Covid-járvány okozta viszontagságok árnyékolták be.

Annamária szívósságát és munkabírását dicséri, hogy a február 4-től 20-ig tartó pekingi téli olimpián ismét rajthoz áll majd az ukrán színekben, így ez lesz számára immáron a negyedik ötkarikás fellépés.

Az olimpiai részvételének a jelentőségét emeli az a tény is, hogy az ukrán csapatban a snowboardosok között a férfiaknál nem lesz induló, a nőknél pedig egyedül Annamária képviseli Ukrajnát.

A napokban Svájcban értük utol a kiváló sportolót, akinek a karácsonyi és újévi ünnepek nagy része is felkészüléssel telt.

– December legvégén volt egy kis szünet a versenyprogramomban, így otthon, Ungváron lehettem karácsonykor a szeretteimmel, illetve az újévet is az általunk gyakran látogatott síközpontban, Krasziján tölthettük el férjemmel és hetedik éves Olga kislányommal – kezdte beszámolóját Annamária, akinek január elején már újra versenyen volt jelenése. – Január 8-án Svájcban volt egy világkupa-sorozat verseny, majd pár napra rá, 11-én Ausztriában is lesz egy ilyen fellépésem, amire már teljes mértékben az olimpiára való felkészülésként tekintek. Szükség is van még a technika csiszolására, hiszen nem olyan régen kaptam három új hódeszkát, amelyek tesztelését még most végzem, és azt követően döntöm majd el, hogy közülük melyiket használom majd a pekingi olimpián.

– Hogyan alakul majd a játékokig hátralévő felkészülési időszakod?

– Az ausztriai szereplést követően ismét hazautazom majd, mivel Bukovelben január 15-én rendezik meg az ukrán bajnokságot, majd ugyanitt kerül sor az Európa-kupa két sorozatára is, ami számomra már a főpróbát jelenti majd a játékokra. Február első napjaiban indulok Pekingbe, ahol nyolcadikán lesz majd a versenyszámom, amelyen szeretnék minél jobb eredményt elérni. Sajnos, a legutóbbi játékokhoz hasonlóan, most is csak óriás-műlesiklásban rendeznek versenyt a hódeszkások számára, így az erősebb számomnak számító paralel-szlalomban nem mutathatom meg magam, de ez van, ezt kell elfogadni.

– Ha már megemlítettük a korábbi időszakot, korábban az volt a jellemző, hogy csak közvetlenül az olimpiát megelőző időszakban jutott elegendő pénz a felkészülésre, ami nagyban korlátozta a lehetőségeidet. Mostanra változott ez a tendencia?

– Szerencsére igen, mégpedig pozitív irányba! Az utóbbi másfél évben töretlen volt a felkészülésem támogatása, így most nem kellett azon aggódni, hogy részt tudok-e venni valamilyen versenyen, vagy be tudom-e szerezni az induláshoz való eszközöket.

– A közel két éve tartó koronavírus-járvány mennyire befolyásolta a sportágad eseményeit?

– Igazából csak a tavalyi évben maradtak el versenyek a Covid miatt, az utóbbi időszakban ezzel nem voltak gondok. Persze, minden fellépés előtt PCR-tesztelésen kell átesnünk, és az olimpiára is csak olyan versenyző utazhat, akinek megvan a védettséget jelentő oltása. Jómagam két Pfizer oltást kaptam, a másodikat nem is olyan régen, novemberben, így, remélem, ezen a téren nem lesznek gondjaim.

– Korábbról van már egy vb-ezüstérmed, és a világkupa-sorozatokban is állhattál már dobogóra (igaz, ezeket a sikereket paralel-szlalomban érted el, most pedig más versenyszámban kell rajthoz állni). Milyen célkitűzéssel vágsz neki életed negyedik olimpiájának?

– Igazából akkor lennék elégedett, ha úgy zárhatnám a játékokat, hogy a maximumot hoztam ki magamból, és jó pályát mentem. Hogy aztán ez mire lesz elegendő a roppant erős mezőnyben, az majd a végén dől el. A versenyszámomban 32-fős mezőny lesz, és első lépésként mindenképpen szeretnék a döntőt jelentő 16-os mezőnybe bekerülni. Ott pedig már igazából az aznapi forma, és sokszor a szerencse dönt a végső helyezésekről. A cél tehát a minél jobb szereplés, és hogy aztán ez mire lesz elegendő, azt majd meglátjuk.

– Mi pedig a hátralévő időben is sérülésmentes, jó felkészülést kívánunk, illetve nagyon szurkolunk majd az olimpián való minél jobb szereplésért!

Jakab Lajos

Hirdetés

  • Annamária a pekingi téli olimpián ismét rajthoz áll majd ukrán színekben, így ez lesz számára immáron a negyedik ötkarikás fellépés.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.