Origo
| 2022. 01. 15. – 13:00 | Világ |
Először figyelték meg valós időben egy vörös szuperóriás robbanással végződő haláltusáját csillagászok: a hatalmas csillag gyors önpusztítása végén összeomlott és II-es típusú szupernóvává vált. Fotó: Internet

Hirdetés

Először figyelték meg valós időben egy vörös szuperóriás robbanással végződő haláltusáját csillagászok: a hatalmas csillag gyors önpusztítása végén összeomlott és II-es típusú szupernóvává vált - írja az Origo.

Hatalmas termonukláris detonációban végződött a haláltusa

Két Hawaiin lévő teleszkóp segítségével végezte egy szakértői csoport a fiatal szupernóvákat vizsgáló kutatást (Young Supernova Experiment - YSE). Ennek során megfigyelhették a vörös szuperóriás utolsó 130 napját, amely a halálos detonációban végződött - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

"Ez valódi áttörés annak megértésében, hogy mi történik a nagytömegű csillagokkal a haláluk előtti pillanatokban" - mondta Wynn Jacobson-Galán, a kutatásról a The Astrophysical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem munkatársa.

"Soha korábban nem sikerült még megfigyelni egy vörös szuperóriás szupernóva előtti aktivitásának közvetlen pillanatait egy átlagos 2-es típusú szupernóvában. Ez az első alkalom, hogy láthattuk, amint egy vörös szuperóriás felrobban" - emelte ki Jacobson-Galán.

A Pan-STARRS teleszkóp először 2020 nyarán észlelte a halálra ítélt csillagot a vörös szuperórásból sugárzó nagy mennyiségű fény révén. Néhány hónappal később egy szupernóva világította be az eget.

Tízszeres naptömegű volt a felrobbant szuperóriás

A csillagászok a Keck Obszervatórium Alacsony Felbontású Képalkotó Spektrométere (Low Resolution Imaging Spectrometer - LRIS) segítségével gyorsan megörökítették az erőteljes villanást, és rögzítették az energikus robbanás első spektrumát.

Az adatok közvetlen bizonyítékkal szolgáltak a csillagot a robbanás idejében körülvevő sűrű csillagközi anyagról.

Ez valószínűleg ugyanaz az anyag, amelyet a Pan-STARRS megfigyelései szerint a csillag kibocsátott magából a nyár során.

Az adatok alapján meghatározták a vörös szuperóriás elődcsillagát, amely az NGC 5731 galaxisban helyezkedett el, mintegy 120 millió fényévnyire a Földtől.

Tömege a Nap tömegének a tízszerese volt. A felfedezés ellentmond azoknak a korábbi elméleteknek, amelyek a vörös szuperóriás fejlődéséről alakultak ki a robbanást közvetlenül megelőzően. Korábban ugyanis a megfigyelt vörös szuperóriások mindegyike viszonylag nyugodt volt a robbanás előtt, nem mutatták jelét erőteljes kitöréseknek vagy fénykibocsátásnak.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés