Hirado.hu
| 2022. 01. 15. – 09:00 | Ausztrália |
Ausztrália úgynevezett „halott szívében” eltemetett különleges fosszíliák, köztük csapóajtós pókok, óriás kabócák, apró halak és egy ősi madár tollai kerültek elő. Fotó: Internet

Hirdetés

Ausztrália úgynevezett „halott szívében” eltemetett különleges fosszíliák, köztük csapóajtós pókok, óriás kabócák, apró halak és egy ősi madár tollai, egyedülálló képet mutatnak arról az időszakról, amikor esőerdők borították a ma már többnyire száraz kontinenst.

A paleontológusok Új-Dél-Walesben fedezték fel a Lagerstätte (németül „raktár”) néven ismert fosszilis kincsesládát, egy olyan száraz régióban, amelyet John Walter Gregory brit geológus több mint 100 évvel ezelőtt „Ausztrália halott szívének” nevezett el - írja a Hirado.

A Lagerstätte elhelyezkedését titokban tartották, hogy megvédjék az illegális fosszíliagyűjtőktől,

miközben a tudósok olyan növények és állatok maradványait tárták fel, amelyek valamikor

16 millió és 11 millió évvel ezelőtt éltek itt – olvasható a LiveScience oldalán.

A kutatók olyan maradványokat tártak fel, amelyek egyedülállóak az ausztrál fosszíliák között a miocén korszakban – számoltak be róla új tanulmányukban.

A legtöbb korábbi miocén kori lelet, amelyet más tudósok Ausztráliában feltártak, az ország száraz tájain megmaradt nagyobb állatok csontjai és fogai voltak.

Az új lelőhelyen azonban olyan apró lények, mint pókok és rovarok fosszíliáit, valamint a miocén esőerdőből származó növényzetet találtak.

„Ez a lelőhely példátlan betekintést nyújt abba, hogy milyenek voltak ezek az ökoszisztémák” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Matthew McCurry, az Ausztrál Múzeum paleontológiai kurátora a Live Science-nek. „Most már tudjuk, hogy mennyire változatosak voltak, milyen fajok éltek bennük, és ezek a fajok hogyan léptek kölcsönhatásba egymással.”

A kövületeket tartalmazó kőzetréteg 1000 és 2000 négyzetméter közötti területet tesz ki,

és McCurry szerint a paleontológusok eddig alig több mint 50 négyzetmétert tártak fel ebből.

A kövületeket egy homokkőréteg tetején, egy goethit nevű, vasban gazdag kőzetmátrix vette körül. A növények és állatok maradványai egy álló medencében valószínűleg vas és más ásványi anyagokba burkolóztak, miután a közeli bazalt sziklákról lefolyó víz a medencébe folyt, ami kiváló részletességgel konzerválta őket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés