HáziPatika.com

| 2022. 01. 15. – 18:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Vakbélgyulladással körülbelül az emberek 5 százaléka találkozik élete folyamán. Nagyon fontos felismerni a tüneteket, és minél hamarabb kezelés után nézni, mert életveszélyes, sőt akár halálos is lehet.

Szokatlanul erős hasi fájdalom

A vakbélgyulladás szokatlanul erős fájdalmat okoz, amely általában a köldöktől kiindulva sugárzik tovább az alhas jobb oldali részére. Ez nem feltétlenül jelenti persze, hogy begyulladt a vakbelünk, de ha vannak más tüneteink is, menjünk orvoshoz - írja a Házipatika.com.

Hányinger, hányás, étvágytalanság

Lehet, hogy csak elkaptunk egy gyomorfertőzést, de ezek a tünetek a vakbélgyulladást is kísérhetik. A gyulladás bizonyos esetekben hatással lehet az emésztőrendszerre és az idegrendszerre is, amely hányingerhez, hányáshoz vezethet. Ha mindezek erős hasfájással párosulnak, akkor irány az orvos.

Gyakori vizeletürítés

Egyeseknél a vakbél viszonylag közel helyezkedik el a húgyhólyaghoz, amely ha érintkezik a begyulladt vakbéllel, akkor szintén begyulladhat. Ettől pedig úgy érezhetjük, hogy szinte állandóan vizelnünk kell, és vizeletürítésnél csípő érzés léphet fel. Ez persze önmagában húgyútifertőzéstünete is lehet, más tünetekkel együtt azonban vakbélproblémára utalhat.

Hidegrázás és láz

Ez a két tünet általában arra utal, hogy valahol  a testünkben gyulladás van. Ha hasfájásunk erős, és folyamatosan emelkedő lázzal párosul, amely lázcsillapító hatására sem csökken, forduljunk orvoshoz.

Zavarodottság

A félrebeszélés, átmeneti memóriazavar annak jele lehet, hogy a gyulladás súlyosabbá vált, és emiatt az agyba nem jut elegendő oxigén, hogy megfelelően működhessen. Ilyenkor a beteget sürgősen orvoshoz kell juttatni - szükség esetén hívjuk ki a mentőket.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.