Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 16. – 07:07 |
A makkosjánosi születésű Bekfi Mária már négy éve dolgozik a Pulzus Rádióban hírszerkesztőként. Úgy érzi, Isten vezérelte ebbe az irányba.

Hirdetés

Kárpátalján magyarnak lenni nem kis feladat, néha igazi kihívás. Minden nap szembesülünk ennek jó és rossz oldalával egyaránt. Az életünket meghatározó döntésekről, a napi friss hírekről pedig a médián keresztül értesülhetünk. A tömegtájékoztatási eszközök (rádió, újság, televízió) munkatársai nap mint nap azért tevékenykednek, hogy a világ hírei minél szélesebb körben ismertek legyenek.

A makkosjánosi születésű Bekfi Mária már négy éve dolgozik a Pulzus Rádióban hírszerkesztőként. Úgy érzi, Isten vezérelte ebbe az irányba. Vallja: számára a rádiózás nem munka, hanem hivatás. Ismerjük meg őt!

– Mit tudhatunk önről?

– Jánosiban születtem, ott is végeztem tanulmányaimat. Érettségi után felvételt nyertem a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, magyar nyelv és irodalom szakra. Diplomám megszerzését követően férjhez mentem, majd megszületett első gyermekünk. Amikor ő kétéves lett, a Beregszászi 9. Számú Általános Iskolában helyezkedtem el nevelőtanárként. Nagyon szerettem ott dolgozni, sok tapasztalatot gyűjtöttem, gyerekekkel dolgozni igazán felemelő érzés volt számomra. Aztán megszületett a második gyermekünk...

– Ma pedig már a rádiózás világában tevékenykedik.

– Mikor a kisebb gyermekünk is kétéves lett, ismét eljött az ideje annak, hogy munkába álljak. Azelőtt a testvérem a Pulzus Rádiónál dolgozott, ő mondta, hogy szerinte érdemes lenne kipróbálnom magam ott. Jelentkeztem is, első körben nem volt üresedés, majd egy hónap múlva értesítettek, hogy mégis van állásajánlatuk a számomra. Úgy gondolom, a jó Isten akarta így, nekem szánta ezt a munkát, én itt találtam meg a hivatásom.

– Hogyan képzeljük el egy hírszerkesztő mindennapjait?

– Kezdetben mint szerkesztő, hírszerkesztő, riporter tevékenykedtem. Feladataim közé tartozik a hírkeresés, a napi aktualitások összeállítása, riportalanyok keresése, megszólaltatása. Emellett pedig vannak különböző magazin műsoraink, amelyekhez szintén interjúkat készítünk, kulturális rendezvények helyszíneiről tudósítunk.

Be kell valljam, mindig is vonzott az élő műsor, szerettem volna magam kipróbálni éles helyzetben is. Hála Istennek, adatott is rá lehetőség, hisz az Ébresztő című reggeli műsorban Cseh Ádám műsorvezető társa lehetek. Különböző kisebb rovatok elkészítése is a feladataim közé tartozik, mint például a Tudtad-e? vagy a Beregszásztól Vásárosnaményig! Értékeink a Tisza mentén. Ezekben a műsorokban azt mutatjuk be, hogy mennyire fontos a közös történelmünk, múltunk, hagyományaink, és arra is rá kell mutatnunk, hogy azokat milyen módon őrizhetjük meg.

– Mennyire lámpalázas egy rádiós műsorvezető?

– Lámpaláz mindig van, főleg egy élő közvetítés során. Ott nincs esély javítani, másodszor is felvenni a műsort, adott helyzetben kell jól teljesíteni. Nemrég visszahallgattam a kezdetben felvett műsorokat. Úgy érzem, ahhoz képest sokat fejlődtem, és erre nagyon büszke vagyok. Sokan azt gondolják, hogy könnyű, amit csinálunk, mert csak beszélni kell, de ez nem így van. Igenis sok munkánk van abban, hogy a hallgatók minden reggel meghallgassák a friss híreket, a háttérmunka éppolyan fontos, mint maga a műsor.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon szeretem a munkám, mindig találni benne kihívást. Nagy élmény, amikor hírességeket tudunk megszólaltatni műsorainkban. A tavalyi év során például Wolf Katalin énekesnőt, Lackfi János írót, költőt, Vujity Tvrtko újságírót mutattuk be, akikkel – mondhatom – megtiszteltetés volt beszélgetni. Ez az igazán jó ebben a hivatásban, hogy sokakat megismerhetsz, ezáltal is tágul a világlátásod.

– Már érintettük a családját. Meséljen róluk bővebben.

– Mint említettem, férjemmel, Attilával két gyermeket nevelünk – Viktória kilencéves, Tamás pedig hat. A távoktatást kissé nehezen vettük, nekik még kell a jelenléti oktatás, hogy együtt legyenek a diáktársakkal, tanárokkal, de azért maradéktalanul megoldottuk a problémákat. Mivel reggeli műsort vezetek, ezért korán ébredünk, és hamar kell elkészülnünk. Azt kell mondjam, a kicsik egész jól hozzászoktak ahhoz, hogy ők iskolába, én munkába készülök. Férjemmel azon vagyunk, hogy a lehető legjobb irányba tereljük őket az életben, és ezért mindent megteszünk. Számunkra a gyermekeink boldogulása a legfontosabb.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.