Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 16. – 12:22 |
Büszkék vagyunk, hogy minket is kitüntettek a minőségi szolgáltatás logójával – a Kárpátaljai márkacsalád része lehetünk. Egyben megtisztelő is, hogy szülőföldünk szellemi értékeit ily módon gazdagíthatjuk.

Hirdetés

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, aki a „jég hátán is megél!” Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amely hűsíti, a folyókat, ami szomját oltja. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold, de a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres.

„A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.”

Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A Szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez mindazon vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád a 2021-es év elején indult útjára. A Kárpátaljai márka brandépítési programját a Fiatal Vállalkozók Szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.
Nemrég indult sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Mondics-Kurmay Lívia gyermek­nyelv­iskola-vezető

– Úgy tűnik, hogy a kárpátaljai szülők egyre inkább átérzik annak fontosságát, hogy gyermekük több nyelven tudjon kommunikálni, emellett mihamarabb értse és beszélje az állam nyelvét. A nagy kérdés: a nyelviskolai különóra mennyire illeszthető be a napi, illetve a heti menetrendbe?

– Nagyon sok szülő mélyen érti azt, hogy a nyelvtudás egy hatalmas kincs és így talál megoldásokat arra, hogy a gyermek heti tevékenységei közé beépüljön a nyelvtanulás is. Hisz valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy gyerekkorban még játszva és könnyedén lehet elsajátítani a nyelvet, de az érettségihez közeledve nagyon intenzíven és keményen kell dolgozni, hogy elérjünk egy szintet; az idő is szorít legtöbbször, mert jól jönnek a nyelvvizsgapontok a felvételinél. Vannak olyan tanulóink is, akik távolabbi településekről beutaznak, a szülők pedig erejüket nem sajnálva megszervezik ezt. Számunkra ez nagyon megtisztelő és hisszük azt, hogy közös fáradozásunknak meg lesz az eredménye. Foglalkozásaink felépítése lehetővé teszi a sűrű heti beosztásokba való beillesztést, csak fontos, hogy az új gyerekek időben beiratkozzanak: nyári tanfolyamokra május végén, évközbeni tanfolyamainkra augusztus elején.

– Miként mérhető a nyelvoktatás terén alkalmazott valamelyik tanítási módszer eredményessége? Önök mely szempontok szerint választottak ezek közül?  

– Elsősorban a tankönyv helyes megválasztása lényeges. Saját tapasztalatból tudom, hogy amikor a Munkácson letett érettségi után Egerben folytattam tanulmányaimat, egyéves felvételi előkészítőn vettem részt, mielőtt angol szakra felvételiztem volna. Egy év alatt szinte felsőfokra kellett feltornászni a nyelvtudásomat. Tanáraink nagyon jó tankönyvekből tanítottak minket, kitartó munkával párosítva ez rövid időn belül biztos eredményhez vezetett. Ezért is elengedhetetlennek tartom, hogy nyelviskolánkban minőségi tankönyveket használjunk. A kisiskolások, sőt óvodás gyermekek oktatására vannak kifejlesztett tankönyvek, ezek mind „gyermekekre szabott” érdekes, kommunikáció- és élményalapú anyagok, amelyeket világszerte alkalmaznak a nyelvoktatásban. Másik fontos szempont – a gyermekek bátorítása, biztatása. Ha a gyermekben hisznek, akkor ő hihetetlenül nagy dolgokra képes. Néha a szülők úgy hozzák a csemetéjüket hozzánk, hogy még a gyermek előtt is mondják – nem tud semmit, csak kullog a többiek után, egyszóval nem megy neki. Mi pedig már néhány foglalkozás után látjuk, hogy igenis tud és a mi tananyagunk szerint jól halad. Gyermekeinket a nyelvvizsga felé tereljük, minden szint, amit elvégeznek, afelé viszi őket. Biztatjuk a gyerekeket és erősítjük az önbizalmukat, a gondolkodás fejlesztésére törekszünk. Munkafüzeteink a kreativitásukat, a gondolkodást serkentik, ami mind a nyelvtanulásnál, mind az életben elengedhetetlenek.

– Önök mely eredményekre a legbüszkébbek?

– Legidősebb csoportunk tavaly december 3-án tette le a B1 nyelvvizsgát. Itt nőttek fel a nyelviskolában, még a boltos játékot játszották nemrég, most pedig 14 évesen nyelvvizsgáztak. Büszke vagyok rájuk. Másik büszkeségünk a saját magunk által kidolgozott munkafüzetek, amikből ukrán nyelvet tanítanak gyermekeknek a főiskola által szervezett tanfolyamokon is. Sok év munkája van benne, angol minőségi tananyagokat vettünk alapul és a nyelviskolánkban eredményesen használtuk. Közben mások is szerettek volna belőle dolgozni, sok helyen szeretik és továbbra is használják. Büszke vagyok minden szülőre, aki idejekorán felismeri, hogy fontos a nyelvtudás és a gyermekének pozitív élményeket biztosít a nyelvtanulás terén. Hiszen lehet érettségi előtt is „rákapcsolni”, csak olyankor már más módszereket kell alkalmazni. Itt nálunk pedig játékosan, évről évre felépül a stabil nyelvtudás, tanulóink életének része lesz, akár a zeneiskola. Nyelviskolánk kis varázs-világába belépve máshová terelődik a figyelmük, valamelyest ki tudjuk a gyerekeket vonni a szürke hétköznapokból. Mondhatom, hogy egy nagy családhoz kapcsolódnak a gyerekek és érezhetik, hogy ide tartoznak.

– Játékosság és eredményesség – ez a két dolog kéz a kézben jár?

– Véleményem szerint a gyermekoktatásban nem is lehet másképp. A gyerekek nyelve a játék. Sok évtizeddel ezelőtt ez nem feltétlenül volt így, de ha csillogó szemeket szeretnénk látni, a játék elengedhetetlen. Nem mindegy, természetesen, mit alkalmazunk, hogy eredményes legyen. Mi csakis minőségi tankönyvek játékos módszertanára támaszkodunk.

– Még egy fontos mozzanatot említenék. A szülők néha nagyon hamar látványos eredményeket akarnak, akár egy kávéautomatánál – bedobtam a pénzt, jöjjön a kávé. De a gyermek nem egy automata. Nagyon sokat tud ártani a szülő, ha ilyesmi kérdésekkel áll neki „Mutasd, mit tudsz?”, vagy akár egy nyaralásnál követeli, hogy a gyermek például vásároljon angolul. Kisgyerekekről van szó, saját anyanyelvükön sem biztos, hogy megszólalnak idegen környezetben. A szülők türelmesen ki kell várják a tanulási folyamat végét, ahol szépen összeáll a gyermekeknél minden részecske, akár egy puzzle. Inkább biztatni kell és arra gondolni, hogy ebben a korban nem tudtunk annyit idegen nyelven, mint ő.

– Mit jelent az Önök számára az, hogy használhatják a Kárpátaljai márkacsalád logóját? Hogyan képzelik el a brand építésének további folyamatát?

– Büszkék vagyunk, hogy minket is kitüntettek a minőségi szolgáltatás logójával – a Kárpátaljai márkacsalád része lehetünk. Egyben megtisztelő is, hogy szülőföldünk szellemi értékeit ily módon gazdagíthatjuk. Bízom benne, hogy a márkacsalád többi tagjaival együtt, illetve új tagjaival a továbbiakban is azon dolgozhatunk, hogy saját szakmai területünkön a legjobbat nyújtsuk.

– Hogyan tudnak együttműködni a Kárpátaljai márkacsalád más tagjaival? Fontos-e ez az Önök számára?

– Ez mindenképp egy „család”, ahogy a neve is jelzi. Különböző tevékenységet végzünk, de tudjuk, hogy számíthatunk egymásra szakmailag is és emberileg is. Engem is büszkeséggel tölt el, ha a többiek minőséget tesznek le az asztalra, mert tudom, hogy a minőség terén valamennyiünknek ugyanolyan magasak az elvárásaink.

Eszenyi Gábor

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.