Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 16. – 11:11 | Kárpátalja |
A jánosi születésű Domokos Alexandra (Lexie) már korán eldöntötte, hogy a kozmetikai szakmában szeretne érvényesülni.

Hirdetés

A szempillahosszabbítás története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. A ma ismert szempillahosszabbítási technikák a 2000-es években váltak népszerűvé, azonban igéző szempillákra már sokkal régebb óta van igénye az embereknek. Már az ókori Egyiptomban kezdetleges festékekkel és kefékkel próbálták hangsúlyosabbá és hosszabbá varázsolni a szempillákat, hiszen azokhoz szimbolikus jelentést társítottak. A technológia és a tudomány fejlődésével egész iparággá fejlődött a szempillahosszabbítás, mely mára már korszerű módon könnyíti meg számtalan nő életét világszerte.

A jánosi születésű Domokos Alexandra (Lexie) már korán eldöntötte, hogy a kozmetikai szakmában szeretne érvényesülni. Az évek alatt több tanfolyamon is részt vett, hogy meglévő tudását még inkább gyarapítsa, látókörét szélesítse. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Hogyan került közel a kozmetikai szakmához?

– Makkosjánosiban születtem, a helyi középiskolában végeztem tanulmányaimat. Már tinédzserkorom óta érdekelt a sminkelés, mindig én festettem anyukámat, barátnőimet. Így eldöntöttem, hogy később ebben a szakmában szeretnék érvényesülni. Ehhez pedig anyagi forrás is kellett, és hogy gyűjtsek rá, a középiskola befejezése után a Találka étteremben pincérkedtem. Nagyon szerettem azt a munkát, sokat tanultam a kollégáktól, vendégektől egyaránt. Időközben Zubenkó Alexandrától elsajátítottam a szempillaépítés alapjait, emellett az Afrodita Szépségszalonban kozmetikát, sminkelést tanultam. Vendégeimet kezdetben otthon fogadtam, kialakítottam egy szobát, ahol kényelmesen dolgozhattam. Majd Dávid Edina felkeresett, hogy nem szeretnék-e az induló Chanel Szépségszalonban dolgozni. Egy ideig gondolkodtam a dolgon, majd elfogadtam a felajánlást, amit nem is bántam meg. Ma is ott várom a szépülni vágyókat.

– Hogyan emlékszik az indulásra?

– Eléggé maximalista és kritikus személyiség vagyok, ebből kifolyólag sokat aggódtam, hogy tetszik-e majd a vendégeimnek az általam készített szempilla vagy smink. Persze időközben a sok pozitív visszajelzés megerősített, önbizalmat adott, örülök, hogy elégedettek velem a vendégeim. Visszanézve a kezdetben elkészített sminkek fotóit, azt mondhatom, hogy azóta sokat tanultam és sokat fejlődtem. Ennek én nagyon örülök.

– Milyen kérésekkel kereshetik meg a vendégek?

– Mint említettem, elsősorban szempillaépítéssel foglalkozom. Emellett sminkelek is és szemöldököt formázok. Folyton képzem magam, mindig valamilyen új tanfolyamon veszek részt. Ez azért is fontos számomra, mert így mindig képben vagyok az aktuális trendekben, technikákban.

–  Mi a trendi manapság?

– Úgy gondolom, akár a szempillaépítésről, akár sminkelésről legyen szó, mindenképp a természetes hatás dominál. Ma már nem a nagyon hosszú és hangsúlyos szempillák, vagy a harsány smink a divat. Minél természetesebb hatást kell kelteni. Minden nőnek kell, hogy szépnek lássa magát a tükörben, s ha ezt egy természetes sminkkel tudjuk megadni, az már nagy siker.

– Mennyire kell, hogy a szépségiparban dolgozó jó kommunikációs képességekkel rendelkezzen?

– Szerintem nagyon fontos dolog. Egy szempilla vagy egy smink elkészítése körülbelül két órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt sokat megtudhatunk a másikról. A vendég nemcsak szépülni jár hozzánk, hanem hogy kitárja szívét, megossza gondjait, letegye mindennapi terhét. Ha mi meghallgatjuk, már az is sokat segít neki. Én meg különben is egy beszédes személyiség vagyok, aki szeret kapcsolatot teremteni, s úgy gondolom, ez egy jó tulajdonság ebben a szakmában.

– Milyen a konkurencia?

– Viszonylag kis városban élünk, ahol egyre többen dolgoznak a szépségiparban. Ennek következtében nagy a konkurencia. Így hát, aki meg akar maradni a pályán, annak a szakmát jól el kell sajátítania, és tisztességesen kell dolgoznia, a kitartás pedig meghozza gyümölcsét. Ha jól csinálod, és a vendég is elégedett, akkor tovább adja tapasztalatait a barátainak, akik szintén felkereshetnek téged.

– Hogyan hatott munkájára a karantén?

– A szalonban épp akkor kezdtem dolgozni, amikor behozták a karantén-szabályokat. Nem volt könnyű időszak, mondhatom. Az emberek nem mentek sehová, így nem is volt szükségük sminkre, emellett az anyagi készleteik is megcsappantak, ami miatt szintén kevésbé kerestek fel minket. A karantén enyhítésével, hála Istennek, egyre több vendégünk van, örülünk, hogy töretlen a belénk vetett bizalom.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Ez az életem. Úgy gondolom, megtaláltam azt, amivel szeretek foglalkozni, és amit a jövőben is végezni szeretnék. A munkám egyben a hobbim is. Nem is gondoltam arra, hogy külföldi munkát vállaljak, hisz itt van a családom, itt vannak a barátaim, itt találtam meg azt, amiben ki tudok teljesedni. Persze szeretnék még fejlődni, még több tanfolyamon részt venni, hogy tökéletesíthessem a tudásomat, és minél többeket megszépíthessek.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.