HáziPatika.com

| 2022. 01. 16. – 18:11 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az akne sok felnőttet érintő probléma, amely jellemzően a faggyútermelő miriggyel sűrűn átszőtt bőrfelületeken, például az arcon, a mellkason és a háton alakul ki.

Az emberek 85 százalékának kamaszkorában pattanásos lesz a bőre, majd 25 éves korukra rendszerint teljesen elmúlik. A felnőttkorban jelentkező pattanások mindazonáltal nem különböznek a kamaszkoriaktól. Azaz lehetnek fekete vagy fehér mitesszerek, de előfordulhatnak gennyes váladékkal teli dudorok, úgynevezett ciszták is. A háton jelentkező akne kezelése a súlyosságtól függ, és magában foglalhatja vény nélkül kapható termékek alkalmazását, vényköteles gyógyszereket és olyan alternatív kezeléseket, mint például a fényterápia. A Medicalnews Today cikke alapján sorra vettük, hogy mi okozza a háton kialakuló aknét, illetve milyen házi eljárásokkal lehet enyhíteni a tüneteit - írja a Házipatika.com.

Az aknék kialakulása

A mellkashoz és az archoz hasonlóan a háton is nagyon sűrűn találhatók faggyúmirigyek. Ezek egy viaszos anyagot állítanak elő, amely egészségesen tartja a bőrt. A faggyúmirigyek a szőrtüszőkhöz, vagyis a pórusokhoz kapcsolódnak. Ha a faggyú vagy az elhalt hámsejtek eltömítik a pórust, az elzáródást okozhat. Ez az elzáródás gyulladáshoz vezethet, vagy baktériumokat zárhat be a pórusba. Így alakulnak ki a pattanások.

Az élesztőgombák egy típusa, a Malassezia szintén okozhat pattanásokhoz hasonló elváltozásokat. Az élesztőgomba nedves környezetben, például izzadt bőrfelületen hajlamos túlszaporodni. Mivel a hátunkat általában ruha, hátizsák, pántok és egyéb dolgok takarják, ezért ideális környezet lehet ennek a mikrobának.

Ha az élesztőgomba bejut a szőrtüszőkbe, az pityrosporum folliculitis néven ismert állapotot okozhat. Olyannyira, hogy szakértők szerint, ha valakinél nem válnak be az antibakteriális kezelések a háton lévő pattanásokra, az illetőnek valószínűleg pityrosporum folliculitis okozhatja a tüneteit.

Megszabadulni a pattanásoktól

A pattanások elleni alapvető bőrápolási rutin jellemzően a tisztítással kezdődik. Mindennap és minden alkalommal, amikor megizzadunk, mossuk le a bőrt enyhe, nem irritáló tisztítószerrel. Kerüljük a durva szappanokat és a bőrszárító hatású összetevőket, mint például a klór. Fontos, hogy ne dörzsöljük a pattanásokat, mert az fokozhatja a gyulladást.

Amikor a pattanások fellángolnak, érdemes benzoil-peroxidos lemosót használni. Ez az összetevő megöli a baktériumokat, és segít enyhíteni a tüneteket is. Érdemes az enyhébb, 5,3 százalék körüli koncentrációt keresni, mivel az ennél töményebb hígítási arány irritációt okozhat. Természetesen át kell gondolnunk a samponok és más hajápolási termékek használatát is. Az összetevőktől függően ugyanis bármelyik irritálhatja a bőrt, ahogy zuhanyzás vagy fürdés közben lefolyik a háton.

Még több hidratálás

Ha a hátbőrt száraznak vagy feszülőnek érezzük, különösen zuhanyzás vagy fürdés után, használjunk olajmentes hidratáló krémet. Keressük a "nem komedogén" feliratú termékeket. A kifejezés arra utal, hogy a termék nem tömíti el a pórusokat. A tünetek enyhítése érdekében - a benzoil-peroxidos arclemosó használata mellett - érdemes kipróbálni olyan bőrápoló terméket is, amely 0,1 százalék retinoidot (természetes A-vitamin-származékot) tartalmaz. Sok vény nélkül kapható krém tartalmazza ezt az összetevőt. További értékes hatóanyagok a kozmetikai kezelés során: a bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran. Illetve adapalén gél. Utóbbit zuhanyzás után, lefekvés előtt javasolt használni.

Napozás hatására a pattanások sötétebbé és feltűnőbbé válhatnak. Ezzel az is együtt járhat, hogy hosszabb ideig tartanak. Nyáron használjunk nem komedogén, legalább 30-as fényvédő faktorral rendelkező fényvédőt. Ha a házi gyógymódok és a vény nélkül kapható készítmények nem segítenek, illetve ha a pattanások cisztás jellegűek, mindenképpen beszéljünk bőrgyógyász szakorvossal!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.