Életmód | 2022. 01. 17. – 08:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A teázás rajongóinak számára igazi szentségtörésnek számít, ha valaki mikrohullámú sütőben melegíti fel a vizet. De vajon tényleg jobb forralt vizet használni?

Májusban kisebb háború tört ki az amerikai és angol teafogyasztók között, amikor egy észak-karolinai nő bemutatta a TikTok videómegosztón saját teareceptjét. A britek már azt is nehezen emésztették meg, hogy limonádéport használt hozzá, de azon végképp felháborodtak, hogy nem forralt vízben áztatta a teafiltert, hanem mikrohullámú sütőben melegítette fel a vizet. A vitába még az angol és amerikai nagykövet is beszállt, de talán most pont kerülhet a történet végére, mivel a CNN utánajárt a témának, összefoglalva, hogy tudományos szempontból milyen előnyei és hátrányai vannak a két módszernek - írja a Házipatika.com

Melegítésnél elbukott a mikró

Amikor a tűzhelyen vagy elektromos forralóban melegítünk, a hő alulról éri a vizet. A már felmelegedett folyadéknak csökken a sűrűsége, ezért a felszín felé mozdul el, így a még hideg vízréteg lejjebb jut, ami ezáltal szintén fel tud melegedni. Ezzel szemben a mikrohullámú sütőben melegített bögre víznek csupán a felső harmada lesz igazán forró - derült ki a Kínai Elektronikus Tudományok és Technológiák Egyetemének kutatásából. A teafilter viszont a bögre aljára süllyed, ahol a hideg vízben kevesebb anyag oldódik ki a teafűből vagy tealevelekből,  ezért ilyen formán a mikróval melegített víz nem jó megoldás. 

A kínai kutatók egyébként rájöttek arra is, hogy ha ezüst réteggel vonják be a poharak vagy edények felső peremét, az képes úgy irányítani a mikrohullámokat, hogy a folyadék egyenletesen tudjon felmelegedni. De amennyiben nem rendelkezünk ilyen speciális ezüst karimás bögrével, jobban járunk, ha a vízforralónál vagy tűzhelynél maradunk. 

Forralás után mikrózva lesz tökéletes?

A mikrózást sem kell teljesen elvetni azonban! Egy ausztrál kutató 2012-ben publikált tanulmánya szerint jelentősen több hatóanyag oldódik ki a tealevelekből, ha fogyasztás előtt fél percre mikrohullámú sütőbe helyezzük. Kísérletei során úgy találta, hogy ezzel a módszerrel 80 százalékkal több koffein, teanin és polifenol (ez egyfajta antioxidáns) jutott az italba. Dr. Quan Vuong receptje a tökéletes teára: 

  • Öntsük forró vizet a teára (mindegy, hogy szálas vagy filteres verziót használunk).
  • Hagyjuk ázni egy percig.
  • Melegítsük a mikróban további fél percig.

Nem mindegy, mikor kerül a vízbe a tea

Egy dologban mindenesetre a mikrós és a forralós tábor is egyetért: ha igazán kellemes ízélményre vágyunk, nem szabad a teával együtt melegíteni a vizet. Az a helyes, ha a filtert vagy teatojást az üres bögrébe helyezzük, és arra öntjük rá a megfelelő hőmérsékletre hevített vizet, mert így lép legjobban reakcióba a forró folyadék a tealevelekkel, illetve teafűvel. 

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.