Karpat.in.ua
| 2022. 01. 17. – 10:30 |

Washington adatai szerint Moszkva szabotőrcsoportot készített fel, hogy „idegen zászló alatt” hadműveletet hajtson végre az ország keleti részén

Washington adatai szerint Moszkva szabotőrcsoportot készített fel, hogy „idegen zászló alatt” hadműveletet hajtson végre az ország keleti részén. Fotó: Internet

Hirdetés

A Pentagon szóvivője ismertette az Ukrajna elleni orosz agresszió újabb lehetséges forgatókönyvét. Washington adatai szerint Moszkva szabotőrcsoportot készített fel, hogy „idegen zászló alatt” hadműveletet hajtson végre az ország keleti részén, hogy megvádolhassa Ukrajnát a támadás előkészítésével, és ürügyet teremtsen a bevonulásra. Oroszország cáfolja a vádakat. Mindez a feszültség enyhítését célzó amerikai–orosz tárgyalásokkal párhuzamosan történt.

Január 13-ról 14-re virradó éjszaka nagyszabású kibertámadást hajtottak végre Ukrajnában a kormány weboldalai ellen - írja a Karpat.in.ua.

Az alábbi üzenet volt olvasható a Külügyminisztérium és más intézmény honlapján: „Ukrán! Minden személyes adata feltöltésre került a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisül, és nem állítható vissza.

Minden információ önökről nyilvánossá vált, féljenek, és számítsanak a legrosszabbra”.

A legtöbb weboldalhoz való hozzáférés órákon belül helyreállt. Ukrajna Oroszországot vádolta meg a kibertámadásban való részvétellel.

Az Egyesült Államok és a NATO elítélte az incidens, és támogatását ajánlotta fel Ukrajnának. Oroszország nem kommentálta a hackertámadást.

„Politikai vandalizmus” vagy „figyelmeztetés”

John Kirby, a Pentagon szóvivője az újságíróknak elmondta, az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy Oroszország szabotőrcsoportot készített fel egy „idegen zászló alatt” végrehajtandó hadműveletről Kelet-Ukrajnában.

Olyan személyekről van szó, akiket városi körülmények közötti robbanószerkezetek alkalmazásával végrehajtandó harci műveletekre képeztek ki. Céljuk a donbászi oroszbarát erők elleni szabotázs lehet. Ezzel egy időben az ukrán védelmi minisztérium Központi Hírszerző Ügynöksége kijelentette, az orosz titkosszolgálatok provokációkat készítenek elő az el nem ismert Dnyeszteren túli orosz csapatok ellen, hogy Ukrajnát vádolhassák meg a támadással. Ez esetben tüzérségi raktárokról van szó az ukrán határ közelében, amelyeket az orosz hadsereg őriz.

Dmitro Peszkov, a Kreml szóvivője megalapozatlannak és „meg nem erősítettnek” nevezte a jelentéseket. Az Egyesült Államok általában nem ad ki ilyen konkrét hírszerzési adatokat, közölte Barbara Plett-Asher, az amerikai BBC politikai tudósítója. Biden adminisztrációja azonban úgy döntött, hogy megpróbálja megelőzni az Ukrajna „harciasságával” kapcsolatos orosz vádakat, feltárva a szabotázs és a félretájékoztatás stratégiáját. John Kirby, a Pentagon szóvivője elmondása szerint az Egyesült Államok azt szeretné, ha a világ megtudná, hogyan valósulhat meg egy invázió,

mivel Oroszország 2014-ben ugyanezt a forgatókönyvet alkalmazta a Krím-félszigeten.

Az Egyesült Államok egy hetes intenzív diplomáciai tárgyalások után tette meg ezt a radikális lépést, amelynek eredményeként a felek kidolgoztak bizonyos javaslatokat, de a válság megoldásában nem állapodtak meg. Kirby elmondása szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy van még tere és ideje a diplomáciának. És véleményük szerint Volodimir Putyin elnök még nem hozta meg a végleges döntést Ukrajna elleni újabb invázióról.

Oroszország folyamatosan tagadja támadási szándékát. De az Egyesült Államok nem hallgat, Putyin következő lépésére vár. Ha pedig Oroszország elmélyíti Ukrajna elleni invázióját, annak, elmondásuk szerint pénzügyi szankciók és egyéb súlyos következményei lesznek.

Kirby felszólalását Jake Sullivan, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nyilatkozata előzte meg, aki az újságíróknak elmondta, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország azt alapozza, hogy ürügyet próbáljon gyártani Ukrajna megszállására. Egyben hozzátette, Oroszország ugyanezt a forgatókönyvet alkalmazta a Krím 2014-es megszállása során.

Amerikai hírszerzés adatai szerint Oroszország mintegy 100 000 katonát vont össze Ukrajna határai közelében.

Oroszország és az Egyesült Államok Genfben tárgyalt az Ukrajnával kapcsolatos feszültség csökkentéséről, de úgy tűnik, konkrét megállapodás nem született. Oroszország tagadja az Ukrajna megtámadásával kapcsolatos tervét, de garanciákat keres a NATO keleti bővítése ellen, amit elmondása szerint, a nyugati országok nem tudnak biztosítani.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az illetékes ukrán minisztérium szerint Oroszország felelős a kormányoldalakat ért kibertámadásért. Minden bizonyíték arra mutat, hogy a kijevi kormány több internetes oldala ellen a héten elkövetett kibertámadásért Oroszország a felelős - jelentette ki a digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium. 

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.