Hirado.hu
Megosztás


Tovább tart a hajtóvadászat az embercsempész után, aki tegnap rálőtt az osztrák határőrökre az osztrák–magyar határon. Az már kiderült, hogy egy 26 éves moldáv férfiról van szó, aki 12 afgán migránst próbált átcsempészni a határon.

A bűnöző hazánk felé menekült el, így nemcsak az osztrák, hanem a magyar hatóságok is nagy erőkkel keresik – számolt be róla az M1 Híradó.

Látszólagos nyugalomban indult a reggel Szentpéterfán. A községben csak néhány embert lehetett látni az utcán. Volt, aki kamerán kívül azt mondta:

megrázta a helyieket a hétfői eset, hiszen hasonló még nem történt a környéken.

A Vas megyei, osztrák határ menti települést hétfőn ellepték a Terrorelhárítási Központ emberei. Több tucat rendőr, páncélautó, drónok és keresőkutyák is érkeztek. Óriási hajtóvadászat kezdődött, egy embercsempész ugyanis furgonjával áttörte az osztrák–magyar határon álló sorompót, majd rálőtt az osztrák katonákra.

A bűnöző migránsokat csempészett. Az osztrák határőrök rutinellenőrzés miatt akarták megállítani, a férfi azonban menekülni kezdett, egy határőrnek arrébb kellett ugrania előle, hogy el ne üsse. A sofőr ezután sem állt meg, a kocsival először egy szántóföldre hajtott, majd több migránssal együtt kiugrott az autóból, és Magyarország felé szökött el.

A migránsokat sikerült elfogni, a lövöldözőt azonban jelenleg is keresik a hatóságok itthon és Ausztriában is.

Az osztrák rendőrség szerint egy 26 éves moldáv férfiról van szó, aki 12 afgán férfit szállított.

A hatóságok szigorúan őrzik a határt, az embercsempészeknek egyre nehezebb a dolguk, ezért idegesek – erről beszélt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en.

Horváth József hozzátette: ebből adódik az, hogy a bűnözők egyre agresszívebbek, így a hasonló esetekre fel kell készülni.

„A Balkánon, tudjuk azt már régóta, hogy ott viszonylag egyszerűen lehet bevásárolni kézigránáttól kézi lőfegyverekig, nem túl nagy befektetéssel. Az azonban, hogy most Ausztriáig ment valaki egy éles lőfegyverrel az autójában, az azért egy figyelmeztető jelzés mindenki számára, főképpen a rendvédelmi szervek számára, hogy minden egyes intézkedésnél, tehát amikor igazoltatás van, ezek után föl kell készülni arra, hogy éles lőfegyver van az autóban” – fogalmazott a szakértő.

Az embercsempészek egyre komolyabb bűnözők, a Szentpéterfán történtek pedig egy vörös vonal átlépését is jelentik – erről már Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese beszélt.

„Egyre agresszívebbek, egyre inkább mindent megtesznek azért, hogy ezeket az embereket behozzák illegálisan. A tegnapi eset egyébként az én értelmezésemben egyfajta vörös vonal átlépése. Erre még nem volt példa emlékeim szerint, hogy itt, a térségünkben lőfegyverrel támadtak volna a munkájukat végző hatóságokra” – húzta alá.

A megállított csempészautóról fotót közölt az osztrák sajtó.

Ezen az látszik, hogy a jármű eleje tört össze. Elmondták azt is, hogy a lövöldözésben senki sem sérült meg.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság pedig azt közölte, hogy jelenleg is nagy erőkkel keresik a moldáv embercsempészt.



Forrás