Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 18. – 20:00 |
Németország a kormányváltás ellenére sem változtatott álláspontján Ukrajna fegyverellátásáról. Fotó: Internet

Hirdetés

Annalena Baerbock német külügyminiszter Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Németország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának.

"Világos álláspontunk van ezzel kapcsolatban. Nem változtatok a néhány hete vagy hónapja elhangzottakon, hiszen a német kormány fegyverszállítással kapcsolatos álláspontja a fegyverexport-politikáról közismert, és ezt a történelmünk is rögzíti" – mondta Baerbock , akit az Ukranews.ua idéz.

Baerbock felhívta a figyelmet arra, hogy Németország többoldalú erőfeszítéseket tesz Ukrajna támogatására,

különösen az orosz agressziótól elszenvedett ukrán katonák kezelésében Németországban, valamint segítséget nyújtott egy mobil katonai kórház felszereléséhez Donbászon.

Hangsúlyozta: Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ukrajnai válság további eszkalációját, és ehhez minden diplomáciai lehetőséget felhasznál.

Azt is megjegyezte, hogy az EU, a NATO és a G7 országai egységesek abban az álláspontjukban, hogy további ukrajnai agresszió esetén Oroszországnak nagy – politikai, gazdasági és stratégiai – árat kell fizetnie.

Kuleba pedig megerősítette, hogy ő és Baerbock tárgyaltak arról, hogy Németországból fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.

"Tudjuk, honnan, milyen fegyvereket szerezhetünk be. Nagyon jól tudjuk, hogyan kell ezeket felhasználni Ukrajna területének védelmére,

és ezen dolgozunk nap mint nap, jó eredményeink vannak, és a párbeszédünk Németországgal folytatódni fog ebben a kérdésben" - mondta az ukrán külügyminiszter.

Kuleba megjegyezte, hogy jelenleg a német és francia kollégákkal folytatott erőfeszítéseik célja a normandiai formátum működésének feloldása.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Baerbock kijelentette, Kijev fegyverszállítást szorgalmaz, Berlin nem hajlandó rá. A Kijevben tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter kifejtette, hogy Berlin álláspontja változatlan, vagyis nem szállít fegyvereket Ukrajnának. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.