MTI

| 2022. 01. 18. – 12:30 |
Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán. Fotó: Internet

Hirdetés

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán – jelentette hétfőn egy ausztrál földtani megfigyelőállomás.  

A vasárnap esti kitörést a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben - írja az MTI.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten,

Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon.

Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku’alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található.

Lund szerint komolyan aggódnak a távol eső szigetekért, amelyekkel még mindig nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

A tűzhányó kitörésének egyébként már legalább egy halálos áldozata van Tongán. A szökőár egy 50 éves brit nőt sodort magával. Két további ember Peru északi partvidékén vesztette életét a cunami következtében.

Annak ellenére, hogy hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a sziget feletti hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását.

Az új-zélandi kormány mindazonáltal reményét fejezte ki,

hogy a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ivóvizet küldhetnek a szigetre.

Az internet-szolgáltatás helyreállítása azonban akár két hetet is igénybe vehet, tekintettel arra, hogy feltehetőleg elszakadt a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.

A nemzetközi mentési munkálatokat egyébként tovább bonyolítja, hogy Tonga mindeddig elkerülte a koronavírus-járványt. Szakértők szerint a harminc éve nem tapasztalt hevességű vulkánkitörés következtében jelenleg a legfőbb gondot a szigeten a levegő minősége és a tiszta ívóvíz jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés ezért vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár, António Guterres szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva hétfőn közölte, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun.

Hozzátette: az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) most azon fáradozik, hogyan tudna humanitárius szállítmányt és segítőket küldeni Tongára.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára hétfőn a Twitteren jelezte: a WHO „készen áll a (tongai) kormány támogatására és a segítségnyújtásra”.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.