Kárpátinfo.net


| 2022. 01. 19. – 10:28 | Ukrajna |
Ukrajnában februárban a gázolaj és a benzin ára literenként 40 hrivnya közelébe, az autógázé pedig 25 hrivnyára emelkedik. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában februárban a gázolaj és a benzin ára literenként 40 hrivnya közelébe, az autógázé pedig 25 hrivnyára emelkedik - jelentette ki Dmitrij Leuskin, a Prime töltőállomás-hálózat igazgatója.

Szerinte az ilyen meredek árugrást a dollár és az olajárak ellenőrizetlen növekedése, valamint az állami szabályozás befolyása magyarázva

- írja az UBR.ua.

A szakember szerint február 12-től nagy a valószínűsége annak, hogy ilyen árcédulákat látni lehet majd a benzinkutakon, amit a drágulás több szakasza előz meg.

Megjegyzi, hogy a dollár árfolyamának ingadozása gyorsan tükröződik az üzemanyagok és kenőanyagok árában.

A havonta háromszor (1-én, 11-én és 21-én) megjelenő üzemanyagárak állami szabályozásának Ukrajnában történő bevezetése kapcsán pedig jövő hétfőtől, január 24-től először változnak drasztikusan a benzinkutak árai.

"A következő állami rendeletet január 21-én, pénteken kell kiadni, de hétfőn adják ki, mivel a Gazdasági Minisztérium késéssel dolgozik. És azonnal 2 hrivnyával ível felfelé minden árcédula" - magyarázza Leuskin.

A mai napon a januári erőforrás ára 28 hrivnya, plusz 7 hrivnya a megengedett felárból.

Vagyis hétfőtől egy liter "ötös" benzin ára a prémium töltőhálózatoknál már 35 hrivnya lesz.

Február első napjaiban jön a következő állami szabályozás és egy újabb ugrás az üzemanyagárakban. Mivel árazásunk a jegyzések szerinti számtani átlagáron alapul, Leuskin szerint az igen drága olajat figyelembe véve az első februári ár körülbelül 2 hrivnyával feljebb ugrik.

A harmadik állami szabályozás február 12-re, szombatra esik, így tulajdonképpen az árcédulák emelkedése a következő munkanapon - február 14-én - következik be. Az árfolyam növekedése a benzinkutakon is feltornázza a számokat.

"Ha elérjük majd a 29 hrivnya/dollár értéket – és szerintem elérjük –, akkor 14-én a prémium hálózatainkon a benzin 40 hrivnyába fog kerülni. Az autógáz pedig 25 hrivnya lesz" – mondja a szakértő.

Ugyanakkor az árak emelkedése ezzel nagy valószínűséggel nem ér véget.

A világ összes elemzője szerint az idén folyamatosan 100 dollár/hordóig emelkedik az olaj ára, és a hrivnya előrejelzése is csalódást keltő: a hazánkat körülvevő általános politikai nyomás miatt az ukrán eurókötvények és minden értékpapír ára lefelé repül, ezért az árfolyam is emelkedik.

"A további növekedés már az árfolyammal és az olajárral is összefügg. Mindkét helyen az előrejelzés kedvezőtlen" - összegezte Leuskin.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy drágult a cigaretta Ukrajnában. Legnagyobb mértékben - mintegy 18%-kal - a középkategóriás filteres cigaretták ára emelkedett.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.