HáziPatika.com

| 2022. 01. 02. – 10:03 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tejzsírfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - derült ki egy svéd kutatásból. De a pontos összefüggések feltárásához további vizsgálatokra lesz szükség.

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy az öröklött, genetikai hajlam és a különböző környezeti tényezők mellett az életmódbeli sajátosságok, ezen belül is az étrend hogyan befolyásolhatja szív- és érrendszerünk egészségét, illetve a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Egy témában készült svéd tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a tejzsírfogyasztás valóban jótékonyan hat-e szívünk egészségére - írja a Házipatika.com

Azt találták, hogy azoknál, akik több tejzsírt fogyasztanak - bőségesen rejti a teljes tej, valamit a különféle tejtermékek, például a joghurtok és a sajtok is -, kisebb valószínűséggel alakulhat ki szívbetegség, mint azoknál, akik kevesebb tejzsírban gazdag terméket esznek - számolt be róla a Harvard Health Publishing oldala. 

Mire számíthatnak, akik imádják a tejtermékeket? 

A svédországi tanulmányba - ami a PLOS Medicine folyóiratban jelent meg még az ősszel - a kutatók 4150, hatvan éves embert vontak be. Több mint 16 évig tartó utánkövetés során megvizsgálták, hogyan alakult a vérükben néhány tejtermékekben található zsírsav szintje. Ahhoz, hogy a mérés a lehető legpontosabb legyen, két páratlan láncú telített zsírsavat, a pentadekánsavat és a heptadekánsavat, valamint egy transzzsírsavat, a transz-palmitolajsavat használták a kutatók a tejzsírbevitel biomarkereként. 

Azt találták, hogy az ismert kockázati tényezőket - beleértve a demográfiai jellemzőket, az életmódot és a különböző betegségek családon belüli előfordulását - figyelembe véve azoknál volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, akiknél a legmagasabb volt a vizsgált zsírsavak szintje.

Még mindig sok a kérdés

A tanulmány szerzői a svéd eredményeket összevetették az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Dániából származó, hasonló adatokkal, ami alátámasztotta megállapításaikat. Ugyanakkor leszögezték: az eredmények nem bizonyítják, hogy a tejzsír véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával szemben, csupán arra utalnak, hogy az ezt gazdagon tartalmazó tejtermékek kevésbé károsak a szív egészségére, mint azt korábban feltételezték. Azt is hozzátették, hogy további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a telített zsírokban gazdag tejtermékek hogyan és milyen mértékben védik szív- és érrendszerünk egészségét. Az erre gyakorolt egészségügyi hatások ugyanis a tejtermékek típusától és feldolgozási módjától függően eltérőek lehetnek. 

Nem szabad megfeledkezni arról sem - ahogy arra a kutatók is felhívják a figyelmet -, hogy ennek a tanulmánynak is megvoltak a korlátai, egyebek mellett az önbevalláson alapuló mérés, a résztvevők által fogyasztott tejtermékek sokfélesége, valamint az ezek eltérő zsírsavösszetétele. 

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.