Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Cikksorozatunk előző három részében bemutattunk néhány hasznos kis „kütyüt”, amelyek amellett, hogy kényelmesebbé és pontosabbá tehetik a zöldségtermesztést, a gazdák biztonságérzetét is nagymértékben növelni tudják. Ehhez csak az kell, hogy rendszerbe állítva maximálisan kihasználjuk ezeknek az okos eszközöknek a tudását. Így például a már bemutatott áramszüneti riasztó, az okos konnektor (vagy relé) valamint a hőmérséklet és páratartalom mérésére is alkalmas Sonoff TH 16 okos kapcsoló és érzékelő felhasználásával egy univerzális vészhelyzeti riasztót tudunk összeállítani.

Az Ewelink alkalmazásról

Ahhoz, hogy a Sonoff márkacsaládba tartozó okos eszközöket használni, vezérelni tudjuk, először is le kell tölteni az okostelefonunkra egy Ewelink nevű alkalmazást, és regisztrálnunk kell a honlapján. Ehhez szükségünk lesz egy email címre is. Az egész folyamat nagyon egyszerű, felhasználó-barát, mindössze néhány percet vesz igénybe. Ha esetleg mégis gondot okozna, kérjünk segítséget a családban, rokonságban lévő 12 évesnél idősebb gyerekektől, vagy nézzünk meg egyet a Youtube-on a nagyszámú útmutató videóból.
Ha sikeresen telepítettük az Ewelink alkalmazást, akkor ennek segítségével regisztrálhatjuk a Sonoff márkájú okos eszközeinket. Az alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy akár több tucatnyi okos eszközt kezeljünk vele. A részletekbe most nem szeretnék belemenni, erről a Youtube-on, nagyon részletes kis útmutató videókat találhatunk.

Amennyiben ezen is sikeresen túljutottunk, akkor a kezdő oldalon megjelenik az általunk regisztrált okos eszközök listája, kék színnel jelölve azok, amelyek aktuálisan elérhetőek. Ezen kívül azt is láthatjuk, hogy ezen eszközök kapcsolói be- vagy kikapcsolt állapotban vannak-e, valamint hogy milyen módon vannak vezérelve.

Rákattintva egy kiválasztott eszközre, a képernyőn megjelenik ennek az eszköznek a kezelő felülete. Itt a középen lévő nagy gombbal be- vagy kikapcsolhatjuk az adott eszközt, vagy az alsó sorban lévő időzítési lehetőségekből választva előre megadhatjuk, hogy mikor, milyen időtartamra kapcsolja ki vagy be az okos reléinkhez kapcsolt gépet. A Sonoff TH 16 esetében a műszer által mért aktuális hőmérsékletet és páratartalmat is innen olvashatjuk le. És mindezt a világ bármely pontjáról, ahol van internetelérés!

A jobb felső sarokban lévő három pontra kattintva pedig további beállítási és karbantartási lehetőségeket találunk. Ezek közül talán a legfontosabb a bekapcsolási alapállapot megadása, azaz, hogy egy áramszünetet követően (alapállapotban) be- vagy kikapcsolt állapotba helyezze magát a kapcsolónk, valamint átnevezhetjük az okos eszközünket a gyári megnevezésről valami sokkal praktikusabbra, pl.: palántanevelő, kazán, riasztó stb.

Készítsünk univerzális vészhelyzeti riasztót!

Az Ewelink alkalmazás segítségével össze tudjuk hangolni az okos eszközeink működését, még akkor is, ha távol vannak egymástól. Például a palántanevelő fóliasátorban vagy a kazánházban lévő Sonoff Th16 által mért hőmérséklet alapján a hálószobánkban lévő okos relé (okos konnektor) ki vagy be fog kapcsolni. Ezt a lehetőséget használjuk ki a vészhelyzeti riasztórendszerünk létrehozásánál, amit az alábbiak szerint tehetünk meg:

  • Vegyük az okos konnektorunkat, s csatlakoztassuk be a hálószoba egyik konnektorába!
  • Az Ewelink alkalmazásban az okos konnektornál a bekapcsolási alapállapot megadásakor válasszuk a „be” lehetőséget!
  • Kapcsoljuk be az áramszüneti vészjelzőt (hogy sípoljon), és csatlakoztassuk az okos konnektorhoz! Mivel az feszültség alatt van, a riasztó el fog hallgatni.
  • Az Ewelink alkalmazás kezdő oldalán (My home/Otthon) az alsó sorban van egy „okosvezérlés” nevű ikon.

Erre rákattintva össze tudjuk kapcsolni a különböző okos eszközeinket. A jobb felső sorban lévő + ikonra kattintva előjön „hozzáad” nevű oldal. Itt be tudjuk állítani azt, hogy például a palántanevelő fóliasátorban lévő Sonoff TH 16 által mért különböző hőmérsékleti tartományokban mit tegyen az okos konnektorunk. Ha úgy adjuk meg az értékeket, hogy például 120C alatt és 220C fölött kapcsoljon ki az okos konnektorunk, a két érték között pedig kapcsoljon be, akkor el is készült a vészhelyzeti riasztónk:

  • áramszünet esetén természetesen megszólal az áramszüneti riasztó;
  • akkor is megszólal az áramszüneti riasztó, ha a palántanevelőben a hőmérséklet 120C alá csökken, vagy 220C fölé emelkedik, hisz ekkor az okos konnektorunk az „okosvezérlés”-nek köszönhetően kerül kikapcsolt állapotba, amit az áramszüneti riasztónk áramszünetként érzékel.

Ha azt szeretnénk, hogy a vészhelyzeti riasztónk emellett megszólaljon például a kazánunk túl magas- és túl alacsony hőmérsékleténél is, az is megoldható. Az „okosvezérlés” menüben van olyan lehetőség, hogy a különböző műszerek által mért hőmérsékleti értékek együttesen döntik el, hogy az okos konnektorunk ki- vagy bekapcsoljon. Ilyenkor azt kell kijelölnünk, hogy a riasztást kiváltó feltételek bármelyikének megléte megszólaltatja a riasztót, azaz bárhol probléma van, szólaljon meg. Viszont csak akkor hallgathat, ha minden feltétel együtt adott hozzá, azaz mindenütt „rend” van.

Reméljük, sikerült felkelteni gazdatársaink érdeklődését, és amolyan „utókarácsonyi” ajándékként meglepik magukat ezekkel a hasznos és sokoldalú kis segítőtársakkal. Hogy mennyire sokoldalúak, azt a következő cikkünk is bizonyítja majd, amikor az öntözésben történő felhasználásukkal foglalkozunk majd.

Gál István falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány