Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 02. – 11:11 | Kárpátalja |
A lombhullatás után már a metszés is elkezdhető. Nagyon fontos eltávolítani a sérült, letört ágakat, kimetszeni az egyenesen felfele törő vízhajtásokat és az egymást keresztező vagy a végében elágazó ágak egyikét.  Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tél beálltával csak a természet aludhatja téli álmát. A gazdálkodóknak ilyenkor is kijut bőségesen a feladatokból. Amellett, hogy megtervezik a jövő év feladatait és elvégzik a munkaeszközökön a szükséges felújításokat, még más teendők is akadnak szép számmal.

Ha az ősz végén nem sikerült valamilyen oknál fogva az őszi lemosó permetezés a gyümölcsösökben, ezt a munkát a tél beálltával is elvégezhetjük. Ha az időjárás engedi, egy legalább +5 ℃-os száraz napos időben még elvégezhető. Ezen felül a gyümölcsösök nem csak nyáron vannak kitéve a kártevők pusztításának, de a téli hónapokban is. A mezei pockok és egerek nagy kárt tudnak okozni a fák gyökerének a lerágásával és a kéreg teljes körberágásával. Ez utóbbiak a fa teljes pusztulásához vezetnek. Különösen veszélyeztetettek a frissen telepített vagy fiatal gyümölcsösök. Ennek elkerülése érdekében rágcsálók elleni készítményeket kell kijuttatni a területre, és mivel a mezei egér és pocok télen nem szaporodik, jó eredmény érhető el.     

A lombhullatás után már a metszés is elkezdhető. Nagyon fontos eltávolítani a sérült, letört ágakat, kimetszeni az egyenesen felfele törő vízhajtásokat és az egymást keresztező vagy a végében elágazó ágak egyikét. Ilyenkor kell kijuttatni és lehetőség szerint a földbe bedolgozni a tápanyagutánpótlást. A tápanyag lehet istállótrágya, de ha ennek híján van a gazda, akkor komplex NPK műtrágya is megfelel.

Esetenként a gyümölcsös mellett méhekkel is foglalkozik a gazda. Ahhoz, hogy a tavaszi beporzás tökéletes legyen, jó, ha odafigyel a kirepülőnyílások leszűkítésére. Ezt olyan mértékben tanácsos megtenni, hogy a szellőzés megmaradjon, de az egér már ne férhessen be rajta. A méhek túlzott takarása sem célszerű, hiszen, ha a kaptárban lévő pára nem tud szellőzés útján a kaptárból távozni, akkor az ott lecsapódik és a nyirkos kaptárban a keretek bepenészednek. Ez a méhcsalád elvesztéséhez vezethet.

Az ősziek termesztésével foglalkozó gazdáknak is érdemes felmérni, hogy mennyire szaporodtak el tábláikon a rágcsálók. Ha a növényzet le van rágva egy nagyobb körben, a lyukak bejáratai előtt szinte ki van takarítva és az egérsztrádák frissen taposottak, akkor ott akár egy nagyobb populáció is garázdálkodhat. Ez komoly terméskiesést is eredményezhet, ha majd tavasszal elkezdenek intenzíven szaporodni. Ezért itt is ajánlott a rágcsáló elleni készítmények kihelyezése. A rágcsálók elleni küzdelem vegyszermentes módszereként javasolnám még az úgynevezett T-fák kihelyezését, amiről a ragadozómadarak szemmel tarthatják a területet.

Ez a biológiai módszer szinte nem kerül semmibe, viszont rendkívül hatékony. Nappal a nappali ragadozók (vércse, ölyv és a sasok) birtokolják, éjszaka pedig a baglyok veszik nagy hasznát.

Kovács Árpád
falugazdász (KMVSZ)

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.